Nederlanders beginnen nu pas mondmaskers te maken en dat laat zich voelen: nieuwe instructies nadat afmetingen niet klopten

Bron © Telegraaf

Foto: Rob Engelaar

Bij onze noorderburen werd het dragen van een mondmasker sinds kort ‘dringend geadviseerd’. En dus moeten de Nederlanders nu nog aan de slag met naald en draad om zelf mondmaskers te maken, ruim een half jaar later dan wij. Dat gaat nog niet helemaal van een leien dakje, blijkt nu. De handleiding van de Rijksoverheid voor het maken van een niet-medisch mondkapje is namelijk al aangepast.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een nieuwe instructie online gezet, met de juiste afmetingen. Dit gebeurde nadat onderzoeksprogramma Kassa had gemeld dat de afmetingen niet klopten. Het omzetten van Amerikaanse inches (2,54 centimeter) naar centimeters is fout gegaan. Daarom kwam de patroon van het mondkapje te groot uit, waardoor de stof in veel gevallen niet goed aansluit.

Het lapje stof waarmee het mondkapje kan worden gemaakt, moet volgens de instructie die zaterdag is geplaatst 25,4 bij 15,2 centimeter zijn. In de oude versie was dit 27 bij 20 centimeter. Ook het elastiek dat om de oren zit is korter, van 18 naar 15,2 centimeter.

Meest recent