Dit zeiden de favorieten voor de start van de Ronde van Vlaanderen: “Verschil met Van Aert kunnen wegwerken”

 

 ©  Photo News

De 104e Ronde van Vlaanderen is vanochtend om iets voor tien op gang geschoten in Antwerpen. Op het Steenplein passeerden alle renners nog even op het startpodium - zonder publiek - en spraken ze voor de camera’s. Dit zijn de meest opvallende quotes van de belangrijkste tenoren.

Maarten Delvaux

Mathieu van der Poel: “Verschil met Van Aert kunnen wegwerken”

“Het is jammer dat er geen publiek is. Op de beklimmingen ga ik het volk zeker missen, dat neemt de sfeer van de koers toch een beetje weg. Vorige week in Gent-Wevelgem was er misschien nog een beetje verschil met Wout van Aert, maar ik denk dat ik dat deze week heb kunnen wegwerken. Ik hoop op een superdag vandaag, maar dat hoopt iedereen natuurlijk. Vorig jaar was ik héél goed op de Paterberg, maar je moet de benen hebben om hetzelfde te kunnen doen. Vandaag ga ik niet meer in de bloembak rijden.”

Van der Poel verscheen nog eens met zijn witte broek aan de start, een vestimentaire keuze die hem in het verleden al wat kritiek had opgeleverd. “Het gaat droog blijven vandaag en ik heb hem nog niet veel kunnen aandoen dit jaar, dus daarom heb ik hem aan vandaag.”

Wout van Aert: “In de Ronde zijn het de benen die beslissen”

“Hoe lastiger de wedstrijd, des te makkelijker het is om als favoriet rond te rijden. Want dan zijn het de benen die beslissen en niet het gepoker. En de Ronde van Vlaanderen is één van de lastigste koersen van het jaar. Mijn benen zijn volgens mij nog altijd even goed als in Milaan-Sanremo. Dan ga ik op mijn gevoel af en dat is goed. Ik heb mij deze week nog héél goed kunnen focussen op de koers. De Ronde van Vlaanderen is één van mijn grootste doelen van het jaar. Welke helling ik het liefst heb? De afstand van de Kwaremont ligt me misschien beter. De Paterberg is héél kort en moet je vooral kracht zetten vanuit het zadel. Het is handig dat je beiden kan vandaag. Ik vrees vandaag Van der Poel toch nog iets meer dan Alaphilippe. Maar er zijn nog meer renners dan Mathieu en mij. Ook Bettiol en Pedersen hebben wel indruk op mij gemaakt. “Het is jammer dat ploegmaat Mike Teunissen er niet bij is voor de ploeg. Mike toonde in Wevelgem dat hij in goeie doen was. Maar ik heb vertrouwen in onze ploeg. Vorige week zaten we met zeven in de eerste waaier. ”

Tiesj Benoot: “Ik heb de klik gemaakt”

 

 ©  Photo News

“Ik kijk altijd het meest uit naar de Ronde van Vlaanderen, maar vandaag nog meer dan anders”, zei Tiesj Benoot, die Gent-Wevelgem moest missen omdat hij risico liep om besmet te zijn geweest met corona door Jan Bakelants. “Ik heb dan maar zondag hard getraind. Dat ik Gent-Wevelgem miste was niet ideaal. Normaal gezien ging ik elke week koersen, dat is nu niet gelukt. Fysiek is één ding, mentaal is het nog een ander verhaal. Maar ik heb ondertussen wel de klik gemaakt. De Ronde van Vlaanderen is een koers die mij ligt. De drie keer dat ik hier de finish haalde, stond ik altijd in de top-tien. Met Soren Kragh Andersen heb ik een sterke ploegmakker. Ik hoop dat we met twee in de finale kunnen zitten. We komen goed overeen. In de Tour heb ik voor hem gewerkt, maar dat wil niet per se zeggen dat hij vandaag voor mij moet werken. In de finale zullen we de juiste beslissing nemen. Na de koers begin ik aan mijn thesis en ga dan vandaag zeker voor onderscheiding.”

Romain Bardet: “Laatste dag in dienst van AG2R”

“Ik ben fier hier aan de start te staan. Dit was een koers die ik in mijn carrière eens moest gereden hebben. Het is een koers die me doet dromen. Ik ben hier om Oliver (Naesen, nvdr.) te helpen. Dit is de laatste koers voor AG2R La Mondiale, dus dit is sowieso een emotionele dag. Ik wil hier eindelijk iets terug doen voor Oliver Naesen, die al die jaren in de Tour de France zo hard voor mij heeft gewerkt.”

Oliver Naesen: “Helemaal hersteld van mijn val”

 

 ©  BELGA

“Ik ben helemaal hersteld van mijn val in Gent-Wevelgem, alles is terug dichtgegroeid. Mijn ideale scenario vandaag? Met een paar favorieten op pad na de Taaienberg. De Ronde zonder publiek gaat een beetje raar zijn. Het gaat minder tot de verbeelding spreken dan de andere jaren. Maar de Ronde is zo’n belangrijke koers dat ik geen extra motivatie van het publiek nodig heb.”

Mads Pedersen: “Klaar om te racen”

Mads Pedersen stapte vroegtijdig uit de Scheldeprijs afgelopen woensdag met een hamstringblessure. “Maar alles gaat goed met mij, ik ben klaar om te racen”, stelde de Deense winnaar van Gent-Wevelgem iedereen gerust bij de start van de Ronde. “Gelukkig heb ik woensdag tijdig gestopt. Dit is één van de races waar ik het meest van hou. Of ik Wout en Mathieu kan volgen op de Paterberg? We zullen zien. Ik voel me goed maar in de ploeg hebben we meer paarden om op te wedden.”

Julian Alaphilippe: “Kracht is belangrijker dan ervaring”

 

 ©  BELGA

“De Ronde van Vlaanderen rijden is een droom die ik al héél lang had. Het is een monument dat ik altijd al heb willen rijden, daar ben ik hier. Ik heb deze week verkend en dat was belangrijker dan anders. Ik heb minder ervaring dan mijn concurrenten, maar deze wedstrijd vraag zo veel kracht dat dat toch de doorslag zal geven. Dries Devenyns zal vandaag héél belangrijk voor mij zijn als gids.

Sep Vanmarcke: “Ik heb een plannetje, maar ik ga het niet toelichten”

“Alberto Bettiol is zeker in vorm. Dat bewijzen zijn resultaten. Hij straalt veel zelfvertrouwen uit. Hij is de kopman en is de winnaar van vorig jaar. Maar ik ga niet in een dienende ronde rijden. Ik sta beter aan de start dan vorig jaar. Ik hoop dat de situatie niet héél klassiek verloopt en dat ik daar gebruik van kan maken. Ja, ik heb een plannetje, maar nee ik ga dat niet toelichten. Het is wel vreemd dat er geen volk staat. Het gevoel dat je krijgt bij de start van de Ronde is normaal gezien onbeschrijfelijk, maar nu is het doodstil. Je wordt er nerveus van. Hopelijk is het maar voor één keer.”

Dylan Teuns: “Trouwen met Lies”

Dylan Teuns staat voor de eerste keer aan de start in de Ronde. “Laat ons hopen dat ik er klaar voor ben. Woensdag rijdt ik ook nog de Driedaagse en dan ga ik trouwen met Lies.” Een man met een plan dus.

Michal Kwiatkowski: “Ik ben er klaar voor”

Michal Kwiatkowski van INEOS Grenadiers is blij dat hij aan de start staat. “Ik wil er gewoon bij zijn en ben er ook klaar voor. In Gent-Wevelgem gaf ik op maar dit was een deel van het plan voor vandaag,” gaf de ex-wereldkampioen mee.

LEES OOK

Nu in het nieuws