Verboden protestmars in Puurs gaat toch door, maar verloopt zonder incidenten

Bron © BELGA

Foto: Walter Saenen

Breendonk / Liezele / Ruisbroek / Puurs-Sint-Amands -

Een 250-tal mensen heeft zondagnamiddag deelgenomen aan een protestmars in het centrum van Puurs. De optocht kwam er precies een week nadat een 15-jarige jongen er werd aangevallen door een groepje jongeren. De burgemeester had de protestmars verboden, maar er deden zich geen incidenten voor.

LEES OOK. Bestuurder die inreed op betoging: “We moesten vluchten nadat betogers ons eerst hadden aangevallen”

De 15-jarige jongen werd vorige week zondag door zes jongeren omsingeld aan de bibliotheek op de Hondsmarkt. Hij werd vernederd, geslagen en beroofd van zijn spullen. Zes verdachten werden opgepakt. Twee minderjarigen werden door de jeugdrechter in een gesloten jeugdinstelling geplaatst, drie anderen kregen strenge voorwaarden opgelegd. De meerderjarige werd door de onderzoeksrechter aangehouden en onder elektronisch toezicht geplaatst.

Vrijdagavond vond er al een eerste protestmars plaats in het centrum van Puurs, waar vooral Vlaams-nationalistische manifestanten aan deelnamen. Voor de demonstratie was geen toelating gegeven. Tijdens de betoging reed een auto aan hoge snelheid door de menigte, gelukkig zonder gewonden.

Verboden protestmars in Puurs gaat toch door, maar verloopt zonder incidenten
Foto: Walter Saenen

De drie inzittenden werden gevat door de politie. De passagiers werden vrijgelaten, de bestuurder wordt zondag voor de onderzoeksrechter geleid. De inzittenden verklaarden dat zij belaagd werden door de betogers en dat ze daarom zo snel waren weggereden.

Tijdens die betoging werd ook de woning van een gezin geviseerd door enkele tientallen amokmakers. Via sociale media was verspreid dat een van de aanvallers van de 15-jarige jongen op hun adres woonde, wat niet klopte. De heethoofden schopten tegen de garagepoort en smeten bloembakken op de grond. De politie moest de gemoederen komen bedaren.

De burgemeester besliste om de toelating van een vreedzame familiebetoging op zondagmiddag in te trekken uit vrees dat extreme groeperingen ze wilden overnemen en ook omwille van de aangescherpte coronamaatregelen.

Ondanks het verbod verzamelden zondag toch 200 à 250 betogers op de Hondsmarkt. Ook nu waren het vooral Vlaams-nationalisten. Er werden speeches gegeven door onder meer de moeder van de 15-jarige jongen. Ook zij was aanwezig op de manifestatie.

Nadien volgde een optocht door het centrum van Puurs. “Die verliep zonder noemenswaardige incidenten omdat onze politiediensten alles in goede banen leidden”, zegt een tevreden burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). “Er waren geen opstootjes, er werd nergens schade aangericht en de politie, die massaal aanwezig was, zag er ook op toe dat de coronamaatregelen werden nageleefd.”

Rond 15.30 uur werd de optocht ontbonden en keerde de rust terug in Puurs-centrum.

Verboden protestmars in Puurs gaat toch door, maar verloopt zonder incidenten
Foto: Walter Saenen
AANGERADEN