Chauffeur (19) die inreed op betoging is vrij: “Geen aanwijzingen dat hij bewust op betogers inreed”

Bron © Eigen berichtgeving

Foto: Joris Herregods

Breendonk / Liezele / Puurs-Sint-Amands / Ruisbroek -

De 19-jarige chauffeur die vrijdagavond met een auto zou zijn ingereden op een betoging van Vlaams-nationalisten in Puurs, is door de onderzoeksrechter vrijgelaten. “Het onderzoek heeft geen ernstige aanwijzingen aan het licht gebracht, waaruit zou moeten blijken dat de verdachte doelbewust op de betogers zou zijn ingereden”, zegt het Antwerpse parket.

Zaterdagochtend waren ook al de twee passagiers uit de auto vrijgelaten. Het incident gebeurde vrijdagavond toen 300 manifestanten door Puurs stapten. De betoging was een steunbetuiging aan een 15-jarige jongen die afgelopen zondag door allochtone jongeren werd ingesloten, vernederd en geslagen.

De betoging raakte verstoord omdat een auto aan hoge snelheid door de Stationsstraat reed, waar de betogers op dat moment net passeerden. Niemand raakte gewond, maar de betogers meenden dat het een bewuste aanval op hen was.

LEES OOK. “Bestuurder die inreed op betoging: “We moesten vluchten nadat betogers ons eerst hadden aangevallen”

De drie jongeren, allemaal van allochtone afkomst, werden opgepakt. Volgens de drie hadden ze nooit de bedoeling om op de betoging in te rijden. Ze zouden op angst op de vlucht zijn geslagen, toen enkele betogers hen opmerkten en aanvielen.

Volgens de drie hadden ze zich langs de kant gezet op vraag van de politie, toen de betoging passeerde. “Enkele heethoofden hebben hen opgemerkt. Er werd op de wagen getrapt en geslagen. Een van de ruiten is daarbij gebarsten. Toen de aanvallers ook de deuren van de auto wilden openbreken, zijn ze verschrikt weggereden”, zei Ergun Top, de advocaat van één van de passagiers. Volgens de advocaat werden de drie aangevallen omdat ze allochtonen waren.

Een video die de drie mannen in de auto maakten, leek dat verhaal te bevestigen.

Diezelfde avond nog trokken een deel van de betogers ook naar een huis in Puurs, waar ze bloembakken naar de gevel gooiden en vernielingen aanrichtten. Ze dachten dat de aanvallers van de 15-jarige jongen er woonden. Dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn: de bewoners, die niets met het incident te maken hadden, stonden doodsangsten uit. De politie moest de gemoederen bedaren.

Door cel
AANGERADEN
Meest recent