Na Chinese wolhandkrab bedreigt ook Amerikaanse kreeft het leven in onze rivieren: “Nóg agressiever”

Foto: Kevin Scheers

We zaten in Vlaanderen al erg verveeld met de Chinese wolhandkrab, en nu bedreigt ook de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft in massale aantallen het leven in onze rivieren. “Deze exotische kreeft – waarvan er vermoedelijk intussen miljoenen in onze rivieren zitten – is bovendien een grotere bedreiging voor onze natuur dan de wolhandkrab, wegens veel agressiever dan de wolhandkrab”, zegt Kevin Scheers van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO).

Studies wijzen bijvoorbeeld uit dat op plaatsen waar deze gestreepte Amerikaanse kreeft voorkomt, waterplanten geen enkele kans meer maken. Ook kikkers krijgen het erg moeilijk. “De kreeften eten alles op wat ze tegenkomen, desnoods zelfs wolhandkrabben. Er is al vastgesteld dat op plaatsen waar de kreeften voorkomen zelfs het aantal watervogels op termijn met de helft daalt.”

Dat natuurexperts zich grote zorgen maken, is deels ook omdat er nog geen manier bestaat om de kreeften – die zo’n hand groot worden – te bestrijden. Voor de wolhandkrab - waarvan er ook miljoenen in Vlaamse waterlopen zitten – zijn er intussen wel bestrijdingsmethodes gevonden. “Er zijn al allerhande experimenten geweest om deze kreeften te vangen, maar allemaal met erg weinig succes.”

In Nederland – waar de Amerikaanse kreeft al langer voorkomt – slaan buurtbewoners geregeld alarm wanneer enkele honderden kreeften tegelijk uit een rivier klauteren. Bij ons gebeurde dat nog niet. In theorie is de kreeft te vangen en op te eten. Maar net als bij de wolhandkrab wordt dat afgeraden omdat ze vervuilende stoffen bevatten die in onze rivieren zitten.

LEES OOK.Efficiënt wapen gevonden in strijd tegen Chinese wolhandkrab

Door wer
AANGERADEN