Coronakompas: dit moet je weten om het studentenleven veilig (maar plezant) te houden

Ja, het is kl***, student zijn anno 2020. Geen braspartijen, geen overvolle kotfeestjes, niet elke avond een ander lief,… Beste studenten: we leven met jullie mee. Daarom: een handleiding om het studentenleven nog iets of wat plezant te houden. En veilig, dat vooral. Want hoe graag we het ook anders willen, het kan nu helaas even niet.

ONTDEK HIER HOE VEILIG JOUW GEDRAG IS IN ONS CORONAKOMPAS

- Uw kot. Eerst dat. De plek waar je het meest vertoeft. Hou dat kot coronaproof, voor jezelf én voor je naasten. Maak er niet Café De Zoeten Inval van. Zeker kotfeestjes met veel volk zijn nu echt uit den boze: een slecht verluchte ruimte met te veel volk, dat is de ideale plek voor een superspreading-event.

- Woon je met enkele vrienden samen? Prima, dan vormen jullie samen een huishouden. Dat is een goede manier om deze epidemie te doorstaan. Pas wel op met naar huis gaan in het weekend. Probeer de momenten bij ma en pa dit semester te beperken en hou je bij hen echt aan de coronamaatregelen. Het is voor hun gezondheid.

- Vier vrienden. Dat is de richtlijn van de regering. Kies vier vaste vrienden voor minstens twee weken. Klinkt stom, maar anderzijds: zo’n vaste gang van vier, het heeft wel iets. Zet een neverending darts-tornooi op, of het ultieme wereldkampioenschap nagelkeklop, of organiseer Cocktail Thursdays,… Wedden dat er legendarische verhalen uit ontstaan? O ja: doe het wel coronaproof! Afstand houden en ramen open dus. Let’s face it: je kot kan sowieso een fris luchtje gebruiken.

- Is coronaproof samenkomen moeilijk op kot? Dan zijn er nog alternatieven: balletje trappen in het park, een wandeling in de stad,… Op dat vlak is er méér mogelijk dan in de eerste lockdown. Profiteer ervan.

- Er is plaats voor één knuffelcontact. Eén iemand met wie je knuffels, kussen en andere dingen kan uitwisselen. Dat kan een goeie vriend/vriendin zijn, al dan niet met benefits. Of een lief, zelfs als die kersvers is. Onze experts hebben verzekerd: Ja, er is nog plaats voor de liefde in tijden van corona. Of toch: voor ware liefde, die je minstens een maand volhoudt. Die one night stands waren vroeger ook al vaak een slecht idee.

- Hoe zat dat juist met die avondklok? Wel, vanaf middernacht mag je niet op straat zijn, tenzij je een geldig attest hebt om te gaan werken. Lijkt aanlokkelijk om dan maar te blijven slapen in het kot waar je pintjes dronk. Alsjeblieft: doe dat niet. Spreek dat vooraf af met elkaar. Want zo zet je natuurlijk de deur open voor verspreiding van het virus.

- Ga je in het weekend naar je ouderlijke thuis? Dat is het meest cruciale moment. Dan kan je onbewust het virus meenemen naar een andere omgeving, waar het zich dan verder verspreidt. Daarom, echt belangrijk: als je je ziek voelt, blijf dan een weekend op kot en laat je testen. Zo breng je je familie niet in gevaar.

- Ook als je je niet ziek voelt, kan je het virus meenemen naar huis: 40% van de patiënten vertoont geen symptomen. Let daarom extra op in je ouderlijke huis, in de jeugdbeweging en in de sportclub. In Mol bijvoorbeeld zijn onlangs tientallen mensen besmet geraakt, doordat één iemand het virus meenam naar de voetbalclub.

MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent