Veertien jaar na parachutemoord: te vroeg voor Els Clottemans (36) om gevangenis te mogen verlaten

© Het Nieuwsblad

Els Clottemans (36) komt niet vrij. De vrouw die veroordeeld werd voor de parachutemoord op haar liefdesrivale, heeft eerder deze maand een aanvraag ingediend om de gevangenis overdag te mogen verlaten. Maar de Gentse strafuitvoeringsrechtbank vindt dat nog te vroeg.

Cedric LagastBron: Eigen berichtgeving

Clottemans werd tot dertig jaar cel veroordeeld voor de moord op haar vriendin en liefdesrivale Els Van Doren in 2006. Ze zou de parachute van de vrouw gesaboteerd hebben, waardoor Van Doren te pletter viel in het Limburgse Opglabbeek. Zelf is Clottemans altijd blijven ontkennen dat ze de koorden heeft doorgeknipt. Er waren weinig harde bewijzen tegen de vrouw uit Ternat, maar wel veel aanwijzingen.

De hele zaak van het Limburgse gerecht draaide rond een driehoeksverhouding tussen Els ‘Babs’ Clottemans, haar vriendin Els Van Doren en hun gezamenlijke Nederlandse minnaar Marcel. De drie waren lid van dezelfde parachuteclub, waar ze hun weekends doorbrachten. Op 10 november 2006 klopten de twee vrouwen aan bij de Nederlander. Van Doren zou de nacht bij Marcel doorbrengen, Clottemans moest op een matje in de woonkamer slapen.

De assisenjury oordeelde in 2010, na een bewogen proces dat bijna een maand duurde, dat er geen twijfel bestond over haar schuld: Clottemans pleegde de moord op Van Doren uit jaloezie.

Slachtoffer Els Van Doren.  ©  ROB TV

Opleiding volgen

Omdat Clottemans ondertussen één derde van haar straf heeft uitgezeten, komt ze in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Op 6 oktober vroeg de advocate van Clottemans aan de Gentse strafuitvoeringsrechtbank om haar cliënte ‘beperkte detentie’ toe te kennen. Daarbij zou Clottemans overdag de Gentse gevangenis mogen verlaten. In 2019 diende ze ook al zo’n aanvraag in. Volgens haar advocate wilde ze een VDAB-opleiding volgen. ’s Avonds zou ze naar de gevangenis moeten terugkeren, om er te overnachten.

De weduwnaar en de kinderen van Els Van Doren hebben zich altijd tegen een vrijlating verzet. “Na al die jaren weten de nabestaanden nog altijd niet of ze de moord bekent of niet”, zei hun advocaat Jef Vermassen in 2019. De familie was eerder deze maand dan ook aanwezig op de zitting in de Gentse gevangenis.

LEES OOK. “Seks, leugens en sabotage: hoe de parachutemoord een van de meestbesproken zaken ooit in ons land werd” (+)

Maar de houding van Clottemans is na al die jaren gevangenis niet veranderd: ze ontkent nog steeds dat ze iets te maken heeft met de dood van Van Doren.

Te vroeg

De Gentse strafuitvoeringsrechtbank besloot maandagochtend dat het te vroeg is voor Clottemans om dagelijks van de vrijheid te genieten. De reden daarvoor is niet bekend. Maar om in aanmerking te komen, wordt van een gevangene doorgaans toch enig schuldinzicht verwacht. Al is dat niet noodzakelijk. Brusselaar Leopold Storme bijvoorbeeld, kwam in 2017 vrij, hoewel hij bleef ontkennen dat hij zijn ouders en zijn zus gedood had bij de Marollenmoord.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten