Franse autoriteiten bevelen sluiting moskee na onthoofding van leerkracht

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Franse autoriteiten hebben de sluiting van de moskee van Pantin bevolen. De moskee had een video gedeeld op haar Facebook-pagina waarin kritiek wordt gegeven op de lessen van de geschiedenisleerkracht Samuel Paty, die vermoord werd.

De moskee in de buurt van Parijs moet ten laatste woensdagavond dicht voor zes maanden, zo vernam het Franse persagentschap AFP van een bron dicht bij het dossier.

LEES OOK. Dader van onthoofding van leraar in Parijs is 18-jarige Tsjetsjeen, nog eens vijf mensen opgepakt

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin had maandagavond al de sluiting van de moskee geëist. Na de moord op de leerkracht beloofde hij “een oorlog tegen de vijanden van de Republiek”. In het onderzoek naar de moord zitten nog steeds vijftien mensen in de cel.

Erelegioen

Paty krijgt dan weer postuum het Legioen van Eer, zo heeft de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer bekendgemaakt. “Het Legioen van Eer wordt hem postuum toegekend en hij wordt commandeur in de Academische Palmen, wat emblematisch is, want het is de orde die met de leerkrachten en de onderwijswereld samengaat, en de martelaar Samuel Paty is deze erkenning van het instituut meer dan waard”, zei de minister van Onderwijs.

President Emmanuel Macron heeft de binnenplaats van de Sorbonne gekozen om woensdag aan het eind van de middag nationale hulde te brengen aan Samuel Paty. Het is een symbolische plaats van de geest van de Verlichting en het onderwijs.

Minuut stilte

“Het echte gezamenlijke moment van de natie komt op 2 november en de daaropvolgende dagen”, zei Blanquer. Meteen na Allerheiligen “moet men vanaf maandag zien dat de kracht aan de kant van de republiek staat en dat het een serene kracht is die tegen de moordenaars ingaat”, aldus de onderwijsminister.

Hij kondigde aan dat op 2 november in alle scholen “zonder uitzondering” een minuut van stilte gehouden wordt met daarrond een educatief programma. “We zijn aan het werken aan 2 november, we willen het moment markeren met een minuut stilte, maar ook met pedagogische werk, en we willen geen enkele dode hoek, met andere woorden wat zal plaatsvinden zal zonder uitzondering in alle scholen in Frankrijk plaatsvinden”, benadrukte de minister.

Door jvh
AANGERADEN