Carrefour stopt met verkoop van plastic zakken aan kassa

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: EPA

Supermarktketen Carrefour verkoopt niet langer plastic zakken aan de kassa. Er zal wel nog een assortiment duurzame tassen verkrijgbaar zijn, zo meldt het bedrijf dinsdag. De maatregel werd al een tijd geleden genomen, en vandaag zouden de resterende stocks van die plastic zakken weggewerkt zijn.

De plastic zakken voor eenmalig gebruik werden aan de kassa verkocht voor 10 eurocent. Door de verkoop ervan stop te zetten vermindert Carrefour naar eigen zeggen het gebruik van plastic met 703 ton. Ter vervanging van de plastic zakken voor eenmalig gebruik heeft Carrefour een assortiment herbruikbare zakken van gerecycleerde en recycleerbare materialen ontwikkeld.

Carrefour biedt klanten ook de mogelijkheid om eigen doosjes mee te nemen naar de traiteurtoog, kaasafdeling, beenhouwerij en visafdeling. De retailer moedigt zijn klanten aan eigen boodschappenzakken te gebruiken voor het inpakken van boodschappen aan de kassa of het verpakken van bulkartikelen zoals groenten en fruit.

Sinds eind 2019 mogen winkeliers aan de kassa geen gratis plastic zakjes meer geven aan hun klanten. De Vlaamse regering wil op die manier de afvalberg verkleinen. Ondertussen hebben ook al andere supermarktketens plastic zakjes die tegen betaling aangeboden werden afgeschaft.

Door jvh
AANGERADEN