‘Duikbootmoordenaar’ Peter Madsen ontsnapt uit gevangenis met bommengordel, politie rekent hem weer in

De excentrieke uitvinder Peter Madsen is dinsdag een tijdlang ontsnapt uit de Herstedvester-gevangenis in Albertslund, waar hij een levenslange celstraf uitzit. De Deense duikbootmoordenaar raakte niet ver en kon net erna weer opgepakt worden.

‘Duikbootmoordenaar’ Peter Madsen ontsnapt uit gevangenis met bommengordel, politie rekent hem weer in
Foto: AFP

Madsen bedreigde dinsdagochtend de cipiers in de gevangenis met een bommengordel die hij om zijn lijf droeg. Hij dreigde ermee die tot ontploffing te brengen en geraakte er de gevangenis mee uit, maar honderden agenten waren snel ter plaatse en konden hem lokaliseren.

Hij werd omsingeld aan een omheining, waar hij in het gras ging zitten en er nog steeds mee dreigde de gordel te laten ontploffen. Agenten hielden hem onder schot en een robot kwam ter plaatse om de gordel veilig van zijn lichaam te halen. Op beelden waren ook explosievenhonden te zien. Rond 13 uur was de politieactie ten einde en was Madsen weer opgepakt.

“Amper vijf minuten op vrije voeten”

Peter Madsen heeft zich volgens Justitie met bedreigingen een weg uit de gevangenis gebaand. Hij bedreigde een medewerker of medewerkster, zei het hoofd van de gevangenis van Herstedvester, Hanne Høegh Rasmussen, dinsdag op een persconferentie in Albertslund. Fysiek raakte niemand gewond, maar psychisch is het een zware klap voor de betrokken persoon. Meer kon de directrice niet zeggen, behalve dat Madsen weer achter de tralies zat.

Om wie het ging, zei Høegh Rasmussen niet. De Deense boulevardkrant ‘Ekstra Bladet’ meldde dat Madsen een psychologe bedreigd had met iets dat op een pistool leek. Ook de politie maakte gewag van zo’n voorwerp, maar ze gelooft niet dat het om een echt wapen ging. Madsen droeg ook iets op zijn lichaam wat op een bommengordel leek, maar er waren geen aanwijzingen dat die effectief springstof bevatte.

Madsen werd opgepakt toen hij in een bestelwagen wilde springen. Niets wijst erop dat de bestuurder hem kende. De veroordeelde moordenaar was slechts kortstondig op vrije voeten: om 10.21 uur meldde de gevangenis de ontsnapping en om 10.26 uur werd hij al opgepakt.

Niet eerste poging

Volgens de Deense nieuwssite EkstraBladet is het niet de eerste keer dat Madsen probeerde te ontsnappen. Hij is al meermaals in isolatie geplaatst omdat de cipiers er lucht van hadden gekregen dat hij een plan had om te ontsnappen.

De uitvinder zit een levenslange celstraf uit voor de ‘duikbootmoord’ op de Zweedse journaliste Kim Wall (30). Zij kwam in augustus 2017 naar de zelfgemaakt duikboot van Madsen om hem te interviewen, maar daarna werd niets meer van haar vernomen. Uiteindelijk werden haar afgesneden ledematen gevonden. Pas tijdens het proces bekende Madsen dat hij haar om het leven had gebracht.

LEES OOK. Uitvinder kan gruwelijke details van ‘duikbootmoord’ op journaliste zelf niet aan: “Het was verschrikkelijk”

‘Duikbootmoordenaar’ Peter Madsen ontsnapt uit gevangenis met bommengordel, politie rekent hem weer in
Kim Wall. Foto: AFP
Door gjs, mtm
AANGERADEN