‘Pak de makaken’: politie onderzoekt of agent uit de bocht ging na vechtpartij

Gent -

De Gentse politie onderzoekt een incident na een vechtpartij aan het Van Beverenplein. Omstaanders filmden hoe agenten iemand arresteerden, maar toen ze met veel misbaar protesteerden greep de politie in met een hondenpatrouille. Daarbij zouden racistische woorden gevallen zijn, moet blijken uit een filmpje. “We nemen dit ernstig. Er is een onderzoek gestart”, zegt het korps.

Op sociale media circuleren opvallende beelden van een interventie van de Gentse politie zaterdagavond aan het Edmond Van Beverenplein, midden in de Bloemekenswijk. Na de arrestatie van twee mannen ontstond er toen tumult.

De politie riep versterking op, waaronder van de hondenbrigade. Op de beelden is te zien hoe een gespannen sfeer ontstaat tussen de politie en de omstaanders. Een man wordt gearresteerd, waarna de omstaanders al roepend en tieren hun ontevreden duidelijk maken.

De politie maant ze aan om afstand te houden. De omstaanders schreeuwen verwijten naar de politie. “Kijk ze hoe mensen hier behandelen. Maar hij doet niets”, is te horen als iemand op de grond wordt gewerkt. Een agent pakt twee omstanders bij hun nekvel.

‘Pak de makaken’

Daarna ontaardt de situatie. Op de beelden is te zien hoe iemand door verschillende agenten tegen een vrachtwagen wordt geduwd en gearresteerd. Een agent met een politiehond komt aangelopen en maant de omstanders om achteruit te gaan.

In de volgende scène is te zien hoe de agent met zijn hond zich richt naar een andere groepje jongeren. Op beelden die dinsdag werden gepost op sociale media zijn de woorden te horen: “Pak de makaken.” Wie de woorden uitspreekt, is niet af te leiden uit de beelden.

Hondenbeet

De Gentse politie is op de hoogte van de beelden en reageerde dinsdag kort met een schriftelijke mededeling. “Er circuleren inderdaad verschillende filmpjes en versies, al dan niet met geluid, naar aanleiding van een politietussenkomst op een vechtpartij. We nemen dit zeer ernstig en een omvangrijk onderzoek is gestart.”

Een van de aanwezigen verklaarde op sociale media en aan De Standaard dat hij werd gebeten door de politiehond. “Voor het bijtincident wordt het parket ingeschakeld”, zegt de Gentse politie. “Wat de woorden betreft: die veroordelen we sterk. We gaan na of ze door een politiemedewerker of door een omstander werden uitgesproken.”

Door Simon Dekaezemaker
AANGERADEN