200 bewoners van bejaardenflats in Wemmel in quarantaine na aantal positieve coronatests

Bron © BELGA

Foto: google street view

Wemmel -

Alle 200 bewoners van Residentie Geurts in Wemmel moeten tien dagen in quarantaine, nadat al minstens vijf bewoners positief hebben getest op het coronavirus. “We willen geen enkel risico nemen”, zegt Armand Hermans, OCMW-voorzitter van Wemmel.

168 appartementen met in totaal een kleine 200 bewoners telt Residentie Geurts in Wemmel. Op dit moment zijn er vijf coronabesmettingen vastgesteld. In samenspraak met de gemeentelijke crisiscel, het Agentschap Zorg en Gezondheid en de eerstelijnszone Grimbergen is besloten het volledige appartementsgebouw in quarantaine te plaatsen, en dat minstens voor tien dagen. Zorgpersoneel krijgt wel nog toegang tot het gebouw, mits alle voorzorgen in acht worden genomen.

“Elk appartement heeft natuurlijk zijn eigen keuken en sanitaire voorzieningen, maar er is ook nog een centraal restaurant. Vermoedelijk zijn de bewoners daar besmet geraakt”, zegt Hermans uit. “De bewoners hebben best veel contact met elkaar. Het is echt een kleine gemeenschap op zich. We wilden dan ook absoluut geen risico nemen.”

Maandag 26 oktober worden alle bewoners getest op Covid-19. “Of mensen die negatief testen dan uit quarantaine mogen, hangt af van de beslissing van de artsen. Het zou goed kunnen dat we ze een tweede of zelfs derde keer moeten testen, en dat de quarantaine dan zelfs verlengd moet worden. Op dit moment is het koffiedik kijken”, aldus Hermans.

De bewoners zullen extra ondersteuning krijgen om de quarantaineperiode zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. “Vrijwilligers van ‘Wemmel helpt’ hebben al aangeboden om naar de apotheek te gaan, post te regelen, enzovoort”, besluit Hermans.

AANGERADEN