Amerikaans ministerie van Justitie beschuldigt Google van machtsmisbruik

Bron © BELGA

Foto: AP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een mededingingszaak gestart tegen internetbedrijf Google. ’s Werelds grootste zoekmachine wordt ervan beschuldigd zijn monopoliepositie te hebben misbruikt.

LEES OOK. Nederland en Frankrijk bepleiten inperken macht Google, Facebook en co.

De mededingingszaak zou de belangrijkste tegen een Amerikaans bedrijf in meer dan twee decennia zijn. Google, dat zowat 90 procent van de internetzoekmarkt in de Verenigde Staten controleert, werd dinsdag door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd in Washington, zo blijkt uit documenten.

In een eerste korte reactie laat Google weten dat de aanklacht “zeer gebrekkig” is. “Mensen gebruiken Google omdat ze daarvoor kiezen, niet omdat ze daartoe gedwongen zijn of omdat ze geen alternatieven kunnen vinden”, klinkt het.

De Europese Commissie richtte eerder al de pijlen op Amerikaanse technologiereuzen, omdat die misbruik zouden maken van hun dominante positie. Washington blijkt ook ongeruster te worden over de dominante rol van de grote techbedrijven, zoals Google, Facebook of Amazon.

De aanklacht dinsdag in de VS zou deel uitmaken van een grotere aanval op Google. Het ministerie van Justitie bereidt er ook een zaak voor wegens mogelijk misbruik op de markt voor digitale advertenties. Google is ook daar zeer machtig omdat het veel van de technologie in handen heeft die wordt gebruikt om advertenties op internet te kopen en te verkopen. Zo zijn duizenden bedrijven afhankelijk van de techreus.

Google werd twintig jaar geleden dominant op de zoekmarkt omdat het algoritme veel beter was dan dat van de concurrenten. Ook profiteerde het bedrijf van exclusieve overeenkomsten en eigen producten. Zo zijn alle smartphones met het besturingssysteem Android standaard ingesteld met Google als zoekmachine. Volgens critici geeft dat de techgigant een oneerlijke voorsprong op de concurrentie.

AANGERADEN