UITSLAG ETAPPE 16 GIRO. Jan Tratnik is de snelste in spannende tweestrijd, Almeida steviger in het roze na late uitval

Jan Tratnik wint voor het eerst een rit in een grote ronde. Foto: AFP

Jan Tratnik toonde zich de sterkste in de zestiende rit van de Giro. In de slotkilometer reed de Sloveen op een muur met een stijgingspercentage van 20% weg van medevluchter Ben O’Connor. Tratnik boekte zo de mooiste overwinning uit zijn carrière in de slotweek van de Ronde van Italië. Het is voor de 30-jarige renner van Bahrein-McLaren zijn eerste zege in een grote ronde. João Almeida viel vanuit het peloton aan in de slotkilometer en pakte twee seconden extra op eerste achtervolger Kelderman.

Kort:

Roze trui: João Almeida

Paarse trui: Arnaud Démare

Blauwe trui: Giovanni Visconti

Jongerentrui: João Almeida

Hoe kwam de zege tot stand?

De renners kregen een lastige marathonetappe van 229 kilometer voor de kiezen. Aan het eind moesten ze driemaal het lokale circuit met de beklimming van de Monte di Ragogna (ongeveer 3 km aan 10% gemiddeld) temmen. In de slotkilometer kregen de renners nog een muur van 20% voor zich.

Vrij snel vormde zich een kopgroep van 28 renners met daarin onder andere Adrea Vendrame, Fabio Felline, Ben Swift en Geoffrey Bouchard. De Belgen misten de boot. In het peloton nam de ploeg van de roze trui Deceuninck - Quick-Step haar verantwoordelijkheid en mende het peloton.

Op 60 kilometer van de streep begon er in de kopgroep iets te bewegen. Guerreiro reed als eerste weg, maar viel snel terug. Boara en Tratnik waagden daarna hun kans. In hun zog probeerde een vijftal het gat te dichten. De Sloveen Tratnik van Bahrein-McLaren bleek een taaie klant en reed 30 kilometer alleen voor de kopgroep uit. Op de top van de laatste beklimming van de Monte di Ragogna beende Ben O’Connor (NTT) hem bij. De twee vochten het onderling uit.

De favorieten reden een kwartier later over de streep. Roze trui Almeida nam twee seconden extra voorsprong op eerste achtervolger Wilco Kelderman dankzij een aanval in de slotkilometer. De Nederlander volgt nu op 17 seconden van Almeida in het algemene klassement.

Wie reed zich in de kijker?

Guerreiro en Visconti maakten er voorin een strijd voor de bergtrui van. Visconti snoepte zondag nog de blauwe trui van Geurreiro. Die laatste pakte de meeste punten op de eerste col van de dag. De Italiaan draaide de rollen om op de volgende berg. Op de derde col kreeg Geurreiro te maken met mechanische pech en was het weer aan Visconti. Daarna graaide de Portugees weer de volle buit mee. Visconti behoudt voorlopig wel het blauw.

Nog iets dat u moet weten?

Fernando Gaviria verscheen niet meer aan de start. De Colombiaan testte voor de tweede keer dit jaar positief op Covid-19.

Uitslag etappe 16:

1. Jan Tratnik

2. Ben O’Connor

3. Enrico Battaglin

4. Kamil Malecki

5. Ben Swift

6. Andrea Vendrame

7. Geoffrey Bouchard

8. Matteo Fabbro

9. Manuele Boaro

10. Alessandro Tonelli

Door Valerie Van Avermaet
AANGERADEN