Nieuw: ook mondmasker op zak hebben is vanaf nu in heel Gent verplicht

Een mondmasker dragen was tot nu toe enkel verplicht in de Gentse binnenstad. Een masker op zak hebben moest niet, tot nu. Foto: fvv

Gent -

Gentenaars moeten vanaf nu overal buitenhuis een mondmasker op zak hebben, ook al is het dragen ervan niet overal verplicht. Dat is het gevolg van een beslissing van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur.

Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, heeft dinsdag beslist om in de hele provincie enkele strengere regels op te leggen over mondmaskers. De opvallendste: Van Cauter verplicht alle Oost-Vlamingen om vanaf nu altijd een mondmasker bij zich te hebben.

Dat staat in een politiebesluit dat dinsdag werd uitgeschreven. “Het is voor alle Oost-Vlamingen ouder dan 12 jaar verplicht om op het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen altijd een mondmasker, of een alternatief in stof, bij zich te hebben en dat te tonen op vraag van de politie”, zegt Van Cauter dinsdag in een verklaring.

Nieuw: ook mondmasker op zak hebben is vanaf nu in heel Gent verplicht
Met dit besluit verplicht de gouverneur het bij zich hebben van een mondmasker “op het volledige grondgebied” en “te allen tijde”. Foto: Provincie Oost-Vlaanderen

Onverwachts

In Gent is het dragen van een mondmasker sinds juli al verplicht in een ruime, maar afgelijnde zone in de binnenstad. Een mondmasker op zak hebben was tot nog toe niet verplicht, maar nu dus wel. In andere provincies werd een soortgelijk verbod eerder al ingevoerd, maar niet in Oost-Vlaanderen.

“Op deze manier kan niemand onverwachts in een drukke situatie terechtkomen, om dan te moeten vaststellen dat hij of zij geen mondmasker op zak heeft”, zegt Van Cauter. Rond de periode van Allerheiligen zal een mondmasker ook verplicht zijn op alle openbare begraafplaatsen.

Tonen aan de politie

LIVE. Corona in Gent: cijfers schieten opnieuw de hoogte in

Alle hens aan dek

“Op deze manier willen we duidelijke en coherente maatregelen in alle gemeenten en steden van Oost-Vlaanderen, die bovendien zorgen voor een betere handhaving, nu de corona-epidemie opnieuw door Oost-Vlaanderen raast”, zegt Van Cauter.

“We hebben op twee weken tijd onze positiviteitsratio zien verdubbelen naar 7,4%. Op een week tijd liggen er dubbel zoveel covid-patiënten op onze intensieve zorgen. Alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten bevinden zich in alertfase en 56 van de 60 steden en gemeenten hebben een incidentie die hoger ligt dan 100 op 100.000”, zegt Van Cauter. “Dat is – kort samengevat – alle hens aan dek.”

Door Bert Staes
MEER OVER HET CORONAVIRUS