Drugsmokkel via Brussels Airport herneemt, via nieuwe route

Bron © BELGA

Foto: if

Het is enkele maanden rustiger geweest op de luchthaven Brussels Airport maar de laatste weken zijn er opnieuw verschillende drugkoeriers betrapt. Sinds midden augustus gaat het om 12 koeriers. Opvallend is dat die veel minder dan voordien op vluchten uit Zuid-Amerika zitten, en meer op vluchten vanuit West- en Oost-Afrika. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. “Vermoedelijk gaat het om een nieuwe route vanuit Zuid-Amerika”, klinkt het bij het parket.

“Na enkele rustigere maanden op de luchthaven van Zaventem, als gevolg van de coronabeperkingen, heeft de douane de laatste weken verschillende drugssmokkelaars betrapt”, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. “We kunnen een afname vaststellen van de drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika, wellicht als gevolg van het verstoorde passagiersverkeer. De smokkel komt nu eerder uit West- en Oost-Afrika, vermoedelijk deels als nieuwe route vanuit Zuid-Amerika.”

Sinds half augustus heeft de douane 12 personen kunnen arresteren, van wie 9 in de laatste 3 weken. Vijf koeriers, die afkomstig waren uit onder andere Congo, Benin, Malawi en Burundi, hadden cocaïne of heroïne verstopt in dubbele bodems, zijwanden of stangen van koffers en handtassen, maar ook in zolen van sandalen en knopen die aangenaaid waren op kledij.

“Daarnaast werden er 6 personen betrapt die bolletjes cocaïne of heroïne hadden ingeslikt”, gaat het parket voort. “Zij kwamen uit Ethiopië en Benin, en één van hen had ook bolletjes vaginaal opgestoken. Tenslotte werd nog één bolletjesslikker betrapt die een vlucht wilde nemen naar Palermo. Hij kwam naar Zaventem met de bus vanuit Amsterdam.”

Alle twaalf de verdachten zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en zullen zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Het parket vordert voor drugkoeriers steevast gevangenisstraffen van 3 jaar. Bovendien krijgen niet-EU-onderdanen van de Dienst Vreemdelingenzaken een inreisverbod van 3 jaar voor de hele Schengenzone opgelegd.

Door jvh
AANGERADEN