Groen en Open VLD dringen aan op sneltesten in het onderwijs

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: ID/ Lieven Van Assche

De nieuwe teststrategie waarbij enkel mensen met symptomen nog getest worden, is niet zonder risico’s voor het onderwijs. Dat zegt Groen-onderwijsexperte Elisabeth Meuleman. Volgens haar blijven er veel besmettingen onder de radar en dreigt men de controle in het onderwijs te verliezen. Meuleman dringt daarom aan op een “beter testbeleid” binnen de schoolmuren en sneltesten voor leerkrachten en leerlingen. Ook Sihame El Kaouakibi (Open Vld) dringt aan op snellere testing in het onderwijs.

Eerder deze week is beslist om de teststrategie bij te sturen. Voorlopig zullen enkel nog mensen met symptomen getest worden op het coronavirus. Zogenaamde hoogrisicocontacten worden dus voorlopig niet meer getest. Die ingreep was nodig om de verhoogde druk op testcentra en labo’s te doen afnemen.

Maar die nieuwe strategie is volgens Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) “niet te rijmen met het feit dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de scholen openlaat in code oranje light”. “Er blijven veel besmettingen onder de radar. Zeker bij oudste leerlingen. Daarom dringen we erop aan dat meer leerlingen worden getest.”

Meuleman vreest dat de scholen helemaal de controle dreigen te verliezen als er minder zal getest worden bij leerlingen en leerkrachten. “Leerkrachten zijn uitgeteld”, zegt Meuleman. “Het is voor hen haast onmogelijk werken. Lesgeven met open vensters, mondmaskers, dan weer quarantaine. We vinden dat scholen open moeten blijven, net daarom moet er beter getest worden”, zegt de Groen-politica.

Als de Vlaamse regering de zorgsector en het onderwijs echt prioritair wil behandelen, zou het volgens Meuleman “absurd” zijn om net minder te testen in het onderwijs. “Minister Weyts laat kansen liggen om van de scholen een veilige en gecontroleerde omgeving te maken als hij asymptomatische leerlingen die in contact kwamen met coronapatiënten niet test”, aldus Meuleman.

Steun van Open VLD

Meuleman krijgt de steun van Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi. Ook zij dringt aan op een snellere testing in het onderwijs. “Het is confronterend, zoals directeur Tim Stiers tijdens een hoorzitting van de coronacommissie zei, dat topsporters binnen 4 uur hun uitslag kunnen krijgen, maar dat leerkrachten vaak dagenlang moeten wachten. Leraren zijn ook topsporters, laat ons hen dan ook zo behandelen. Op die manier kunnen we clusteruitbraken voorkomen en ervoor zorgen dat de scholen een veilige omgeving voor leerlingen en leerkrachten blijven”, aldus El Kaouakibi.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent