Nederlandse Koning Willem-Alexander betuigt in videoboodschap spijt over vakantie: “Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig”

De Nederlandse Koning Willem-Alexander heeft woensdag samen met koningin Máxima zijn spijt betuigd over hun vakantie naar Griekenland. Dat deed hij in een videoboodschap op het Instagram-account van het Koninklijk Huis.

“Met spijt in het hart richt ik mij tot u”, zo begint koning Willem Alexander zijn videoboodschap nadat hij door de Nederlandse bevolking de wind van voren kreeg voor zijn reis naar Griekenland. Vorige vrijdag liet de koning weten dat hij zijn reis vroegtijdig zou afbreken, zaterdagavond stond hij alweer op Schiphol airport. Opvallend: hij vertrok met een regeringsvliegtuig en kwam terug met een lijnvlucht van KLM. De zware kritiek kwam er nadat de Nederlandse bevolking expliciet was opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven nu de coronacijfers rood kleuren.

De Nederlandse Premier Mark Rutte moest vrijdagavond bekennen dat hij op de hoogte was van de vakantieplannen van Willem-Alexander. Ook hij kwam daardoor politiek zwaar onder vuur te liggen. Zondagmiddag stuurde hij een brief naar de Nederlandse Tweede Kamer waarin hij erkent “een verkeerde inschatting” gemaakt te hebben. “Ik draag hiervoor de volledige ministeriële verantwoordelijkheid”, zo luidde het.

bekijk ook

Nederland verstrengt maatregelen weer: horeca dicht om 22 uur, thuiswerken de norm en enkel naar winkel voor noodzakelijke

Overvolle partytent tijdens laatste uren voor de semi-lockdown in Nederland

Door CJ
AANGERADEN