FAVV waarschuwt pluimveehouders voor mogelijke terugkeer van vogelgriep

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGA

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen waarschuwt woensdag de pluimveehouders in ons land voor een mogelijke terugkeer van de vogelgriep. “Het najaar en de komende winter worden seizoenen waarin er - meer dan de vorige jaren - rekening zal moeten worden gehouden met vogelgriep. Tijdens de zuidwaartse migratie van trekvogels die nu is begonnen, kunnen sommige vogels eventueel het vogelgriepvirus meebrengen naar landen die langs hun traject lopen”, klinkt het. De sector wordt opgeroepen om de geldende veiligheidsmaatregelen “strikt op te volgen”.

Het H5-vogelgriepvirus is een besmettelijk virus dat dodelijk kan zijn voor alle vogelsoorten. Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat het gevaarlijk is voor de mens. Sinds mei van dit jaar zijn er in Rusland en Kazachstan talrijke gevallen van dit hoogpathogene vogelgrieptype vastgesteld, zowel in het wild als bij pluimveehouderijen. In die regio leven veel trekvogels en zij zijn dit jaar ook nog eens erg talrijk.

Experts achten de kans groot dat migrerende watervogels het virus meebrengen tijdens hun trek naar het zuiden, die intussen is gestart. “Hoewel ons land voor de meeste vogels niet de eerste bestemming is -Polen, Duitsland en Nederland zijn op dat vlak veel waarschijnlijkere bestemmingen- is ook bij ons grote waakzaamheid geboden”, aldus het FAVV.

Dat roept op om de geldende veiligheidsmaatregelen strikt op te volgen. Die zijn streng en volstaan in principe om het risico te beheersen, klinkt het. Het gaat onder meer om beperkingen op de handel in pluimvee of om de verplichte ontsmetting van pluimveehouderijen. Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Voedselagentschap.

In België dateert de laatste vaststelling van de vogelgriep uit juni en juli 2017. Toen werden dertien uitbraken van H5N8 vastgesteld bij pluimveehandelaars en hobbyhouders. In februari en maart van dat jaar werd het virus ook vier keer vastgesteld bij wilde vogels.

Door jvh
AANGERADEN