Proefpersoon die deelnam aan testen van “ons” vaccin, is overleden: “Bij minste twijfel zou alles worden stopgezet”

Bron © Anvisa

Een Braziliaanse proefpersoon die deelnam aan de testen van het coronavaccin van AstraZeneca/Oxford, het vaccin dat ook ons land besteld heeft, is overleden. Dat meldt Anvisa, de gezondheidsautoriteit van het Zuid-Amerikaanse land. Ondanks het overlijden worden de proeven niet stopgezet. “Als er zo snel opnieuw gestart wordt, is dat normaal een teken dat ze weten dat het ofwel om een placebo ging, ofwel is er een andere duidelijke oorzaak”, legt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) uit.

Gezondheidsautoriteit Anvisa werd twee dagen geleden op de hoogte gebracht van het overlijden. Meer informatie over het slachtoffer - zijn identiteit, geslacht of leeftijd - werd niet bekendgemaakt. De Braziliaanse regering verklaarde wel - na overleg met de fabrikanten van het vaccin - dat de proeven voorlopig niet worden stopgezet. Volgens persagentschap Bloomberg zou het slachtoffer niet het vaccin, maar een placebo toegediend hebben gekregen, zo wordt een “bron dicht bij het onderzoek” geciteerd. Hetzelfde verhaal weerklinkt bij de Braziliaanse kwaliteitskrant O Globo.

Begin september werden de tests van AstraZeneca even stilgelegd omdat een van de proefpersonen een ontsteking aan de ruggengraat had gekregen. Dat gebeurde bij tests in het Verenigd Koninkrijk, het gaat hier dus niet om dezelfde proefpersoon. Ook in Brazilië houdt AstraZeneca gelijkaardige tests.

De overheid van het Zuid-Amerikaanse land heeft al plannen om het Britse vaccin - eens het klaar is - aan te kopen en het te produceren in haar eigen onderzoekscentrum FioCruz in Rio de Janeiro. Ondertussen wordt ook nog een concurrerend vaccin getest van het Chinese Sinovac.

Met 154.000 doden kent Brazilië de op één na dodelijkste uitbraak van het coronavirus wereldwijd. Alleen de Verenigde Staten (221.000) tellen meer doden. Er werden ook al ruim 5,2 miljoen besmettingen vastgesteld, het meeste na de Verenigde Staten (8,3 miljoen) en India (7,6 miljoen).

Accidenteel overlijden

“Als er iemand overlijdt tijdens een klinische studie is dat altijd ernstig. Dan gaan er sowieso alarmbellen af”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Dan moet alles natuurlijk onmiddellijk in de gaten gehouden worden. Maar als er zo snel opnieuw gestart wordt, is dat normaal een teken dat ze weten dat het ofwel om een placebo ging, ofwel is er een andere duidelijke oorzaak. Een accidenteel overlijden bijvoorbeeld of iets dat je heel gemakkelijk kan vaststellen.” Van Damme wijst erop dat zulke vaccins getest worden in groepen van 30.000 tot 40.000 mensen, een grootte die te vergelijken valt met een Vlaamse gemeente. In zo’n grote groep kan er altijd wel iets gebeuren. “Hoe groter de groep, hoe groter de kans op ernstige complicaties, een achterliggend probleem of een accidenteel overlijden.”

Over ‘ons’ vaccin moeten we ons dus geen zorgen maken. “Als er de minste twijfel was, dan werd alles stopgezet.”

Door mtm, sgg
MEER OVER HET CORONAVIRUS