Monet-parodie van Banksy geveild voor meer dan 8 miljoen euro

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Het werk “Show me the Monet” van de Britse kunstenaar Banksy, een parodie op een bekend schilderij van de Franse schilder Claude Monet, is woensdag in Londen geveild voor 7,6 miljoen pond (8,5 miljoen euro). Dat heeft het veilinghuis Sotheby’s bekendgemaakt.

Volgens het veilinghuis streden “vijf vastberaden verzamelaars” gedurende bijna negen minuten van de onlineveiling voor het werk. Dat was vooraf geschat op 3 tot 5 miljoen pond. De uiteindelijke verkoopprijs, 7,6 miljoen pond, was het op een na hoogste bedrag dat op een veiling al is neergeteld voor een Banksy-werk.

“Show me the Monet” dateert van 2005. Op het werk is de ydillische Japanse brug boven een vijver met waterlelies te zien die ook op het schilderij “Bassin aux nymphéas” van Monet staat, maar het water is vervuild met onder meer een winkelkar en een verkeerskegel. Het werk maakt deel uit van een reeks waarin Banksy klassieke werken parodieerde, zoals de zonnebloemen van Van Gogh (met verwelkte bloemen) en de Marilyn Monroe van Andy Warhol (vervangen door Kate Moss).

LEES OOK. Banksy is rechten over iconische ‘bloemengooier’ kwijt door zijn anonimiteit, maar kan nog in beroep gaan

In 2019 werd op een veiling een recordbedrag van 9,9 miljoen pond betaald voor het “Devolved Parliament” van Banksy. Dat is een schilderij waarop Britse politici die in het Lagerhuis debatteren vervangen zijn door chimpansees.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten