Marc Van Ranst wint carrièreprijs voor wetenschapscommunicatie

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Viroloog Marc Van Ranst heeft de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie 2020 gewonnen. Daarmee belonen de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en de Jonge Academie de hoogleraar virologie aan de KU Leuven voor zijn “carrièrelange heldere en brede communicatie over zijn vakgebied”.

“Het doet mij bijzonder veel om deze prijs van collega-wetenschappers te ontvangen”, zegt Van Ranst. “Al die interviews tijdens al die jaren, die doe je erbij en je probeert dat zo goed mogelijk te doen. Wanneer dat dan geapprecieerd wordt, is dat zeer aangenaam.” Om een evenwicht te vinden tussen wetenschappelijke nuance en duidelijkheid voor het grote publiek, probeert Van Ranst altijd te spreken tegen zijn grootvader. “Hij was een metaalarbeider. Als hij het verstaat, dan is het goed.”

Van Ranst navigeert ons land al sinds begin dit jaar door de COVID-storm, maar het meest trots is de viroloog over zijn communicatie over de Mexicaanse griep in 2009. “Toen had ik het voorrecht om dat als griepcommissaris vanop de eerste rij mee te maken. Dan kan je die communicatie van begin tot einde doen.”

Behalve Van Ranst ontvangen 19 andere onderzoekers of onderzoeksteams een Jaarprijs voor hun creatieve en en toegankelijke communicatie over hun onderzoeksdomein. Op een digitale prijsuitreiking op 16 november wordt bekendgemaakt wie van hen de Prijs Jonge Belofte en de EOS Publieksprijs in de wacht slepen.

AANGERADEN
Meest recent