UITSLAG ETAPPE 18 GIRO. Dubbelslag voor Team Sunweb na spektakel op Stelvio: Kelderman pakt het roze, ploegmaat Hindley wint de rit

 ©  AP

Jai Hindley (Team Sunweb) heeft de achttiende etappe van de Giro op zijn naam geschreven en nestelt zich op de tweede plaats in het klassement. Team Sunweb was met een plan gestart aan de rit, maar INEOS Grenadiers nam al snel het commando over. Rohan Dennis verzette bergen werk voor ploegmaat Tao Geoghegan Hart die een verbeten strijd uitvocht met Hindley. Toch was het de Australiër die aan het langste eind trok. Kelderman zakte net zoals Almeida door het ijs, maar kon de schade beperken en pakte nipt de roze trui.

Valerie Van Avermaet

Roze trui: Wilco Kelderman

Paarse trui: Arnaud Démare

Blauwe trui: Ruben Geurreiro

Witte trui: Jai Hindley

Hoe kwam de zege tot stand?

De Stelvio werd letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze Giro. De renners moesten zich opmaken voor een lijdensweg van 25 kilometer op de flanken van de Stelvio in temperaturen die tegen het vriespunt aanleunden. De besneeuwde flanken leverden als vanouds spektakel op.

De mytische Stelvio. ©  AFP

Een kopgroep van 15 renners reed weg uit het peloton met als belangrijkste namen Thomas De Gendt, Louis Meintjes, ritwinnaar van gisteren Ben O’Connor, Filippo Ganna en Ben Swift. Onze landgenoot De Gendt voelde duidelijk nog de inspanning van zijn ontsnapping in de vorige rit en moest snel lossen.

In het peloton broedde Team Sunweb op een plannetje. De witte brigade zette zich op kop en legde een stevig tempo op waardoor de kopgroep geen lang leven beschoren was. Op 9 kilometer van de top moest roze trui Joao Almeida zowaar al lossen. De Portugees gaf snel enkele minuten toe en mag zijn roze droom opbergen. Hij verloor bijna vijf minuten.

Joao Almeida verloor meer dan vier minuten en mag de eindzege in de Giro vergeten. ©  AFP

De euforie van Sunweb was echter van korte duur, want niet veel later kon kopman Wilco Kelderman niet meer volgen. De Nederlander volgde voor aanvang van de rit op 17 seconden van Almeida. Zijn ploegmaat Jai Hindley stond voor de start derde in het klassement op 2’ 58” en bevond zich plots tussen twee vuren.

INEOS Grenadiers-ploegmaats Rohan Dennis en nummer vier in het klassement Tao Geoghegan Hart trokken immers door. Moest Hindley concurrent Hart volgen die op een seconde van hem stond in het klassement? Of moest hij zich laten uitzakken om kopman Kelderman bij te staan? De Australiër koos voor de eerste optie en haakte zijn wagonnetje aan dat van het duo van INEOS.

Het trio kwam samen boven op de Stelvio. Kelderman beperkte het verschil tot dan toe tot slechts een 40-tal seconden en reed dus nog steeds virtueel in het roze. De Nederlander deed aan de volgauto teken dat Hindley moest wachten, maar Team Sunweb trok de kaart van de Australiër. Dat bleek aan de streep een goede zet.

Hindley op pad met Hart en Dennis. ©  AFP

Op elf kilometer van de streep was Hindley even niet goed aan het opletten en liet hij Hart zomaar de tussensprint en bijbehorende bonificatieseconden winnen. Plots sprong Hart zo over Hindley in het algemene klassement met twee seconden voorsprong.

Intussen was de veer van Kelderman gebroken op het vlakke. Zijn achterstand liep op tot twee minuten. Ook Dennis gaf er vooraan de brui aan. Nummer drie en vier in het klassement begonnen dus aan een tweestrijd op de slotklim. Hindley speelde het slim en liet Hart het werk opknappen, zelf had hij immers zijn kopman nog in de achtergrond zitten.

In de sprint om de ritzege was Hindley de sterkste. In de achtergrond was Kelderman net sterk genoeg om de roze trui over te nemen van Almeida. De Nederlander heeft 12 seconden voorsprong op zijn ploegmaat en nummer twee in het klassement Hindley. Hart volgt op 15 seconden. Een dubbelslag voor Team Sunweb met ritwinst en de roze trui.

(lees verder onder de video’s)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verder nog iets wat u moet weten?

Visconti de grote uitdager van Ruben Geurreiro in de strijd om de bergtrui moest opgeven wegens knieproblemen. Onze landgenoot Thomas De Gendt ging dan maar de strijd aan met Guerreiro, maar moet nog een serieuze kloof dichten. De Gendt kan in theorie de blauwe trui nog winnen.

Probeert Thomas De Gendt de blauwe trui nog af te snoepen van Guereirro? ©  Photo News

Joao Almeida verloor niet alleen het roze, maar ook de witte trui. Zowel Hindley (24) als Hart (25) sprongen over hem.

Uitslag

1. Jai Hindley (Aus/SUN) in 6u03:03 (gem. 34.21 km/u)

2. Tao Geoghegan Hart (GBr/IGD) op 0:00

3. Pello Bilbao (Spa/TBM) 0:46

4. Jakob Fuglsang (Den/AST) 01:25

5. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 02:18

6. Patrick Konrad (Oos/BOH) 04:04

7. Joao Almeida (Por/DQT) 04:51

8. Vincenzo Nibali (Ita/TFS) 04:51

9. Hermann Pernsteiner (Oos/TBM) 04:51

10. Fausto Masnada (Ita/DQT) 04:55

Stand:

1. Wilco Kelderman (Ned/SUN) de 3031,2 km in 77u46:56 (gem. 38,97 km/u)

2. Jai Hindley (Aus/SUN) op 0:12

3. Tao Geoghegan Hart (GBr/IGD) 0:15

4. Pello Bilbao (Spa/TBM) 01:19

5. Joao Almeida (Por/DQT) 02:16

6. Jakob Fuglsang (Den/AST) 03:59

7. Patrick Konrad (Oos/BOH) 05:40

8. Vincenzo Nibali (Ita/TFS) 05:47

9. Fausto Masnada (Ita/DQT) 06:46

10. Hermann Pernsteiner (Oos/TBM) 07:23

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten