‘Free love island’, de relatietest waar je met anderen in bed moét duiken, onder toeziend oog van seksuologe en Sean Dhondt

 

Je kan stilaan een serieuze eilandengroep vormen met de relatietests op tv. Na ‘Temptation island’ en ‘Love island’ is er straks ‘Free love island’. Een show die luidop de vraag stelt: is monogamie nog van deze tijd? Onder toeziend oog van een seksuoloog verkennen zes koppels er de geneugten – of de vloek – van een open relatie.

Dennis Van Goethem

Meng het libido van Temptation island met het koppeltjesgedrag van Love island, giet er een snuif Mexicaanse zon over en je krijgt Free love island. Een nieuw programma van VTM 2, waarin zes stellen de grenzen van hun relatie verleggen door er singles bij te betrekken. De show draait niet zozeer rond de vrije liefde, wel rond het ervaren van een open relatie. Want, benadrukken de makers, slechts een kwart van de wereldbevolking is monogaam, onder meer omdat bij vrouwen één op vijf overspel pleegt, en bij mannen één op vier. En in Vlaanderen en Nederland hebben 3 miljoen mensen ooit een niet-monogame relatie gehad. Dus stelt Free love island de vraag: waarom niet eens polygamie proberen?

“Meer en meer mensen vragen zich af of ze voor monogamie kiezen omdat het de norm is”, zegt klinisch seksuologe Chloé De Bie. Zij ging mee naar Mexico om de koppels te begeleiden tijdens hun experiment. “Voor sommigen kan het interessant zijn om na te denken over een open relatie. Zo bepaal je zelf wat kan en niet kan.”

LEES OOK. Seksuologe Chloé De Bie gelooft niet in de perfecte liefde (+)

Klinisch seksuologe Chloé De Bie ging mee naar Mexico om de koppels van ‘Free love island’ te begeleiden tijdens hun experiment met open relaties. 

Klinisch seksuologe Chloé De Bie ging mee naar Mexico om de koppels van ‘Free love island’ te begeleiden tijdens hun experiment met open relaties. ©  VTM

Gezocht: trio

Naast de drie Vlaamse en drie Nederlandse koppels trekken bijgevolg ook vrijgezellen mee op reis om actief deel te nemen aan het experiment. Presentator van dienst is Sean Dhondt (36), die de steun krijgt van zijn Nederlandse collega en actrice Froukje de Both (48).

Een van de Vlaamse koppels, Kéty (21) en Robin (25), doet alvast mee om op lange termijn de spanning in hun relatie te houden. De twee waren eerst anderhalf jaar ‘friends with benefits’ en zijn nu een jaar samen. “Mensen zijn instinctief niet monogaam”, meent Robin, dus wilt hij weten hoe Kéty zal reageren op andere vrouwen. Kéty kreeg op haar beurt het advies van vriendinnen om een trio te proberen. Hun afspraak is duidelijk: alles mag, zolang er geen gevoelens bij komen kijken.

Bij het tweede Vlaamse stel is de missie duidelijk: Gaêtan (29) mag met andere vrouwen experimenteren, maar enkel als Cristina (27) erbij is. Met een trio willen ze vertrouwen creëren na overspel van Gaêtan. Voor Bo (25) en Cédric (24) is het programma een manier om te ontdekken of een open relatie de oplossing biedt wanneer Bo vier maanden in het buitenland gaat studeren.

Free love island is vanaf donderdag 5 november te zien op VTM 2. Abonnees van Streamz kunnen de eerste twee afleveringen nu al bekijken.

LEES OOK. Trouwen, kindjes, ... en vooral: met wie? Zo is het de koppels na ‘Temptation island’ vergaan (+)

Robin (25) en Kéty (21) willen onderzoeken of een open relatie iets voor hen is, omdat ze op lange termijn de spanning in hun relatie willen houden. 

Robin (25) en Kéty (21) willen onderzoeken of een open relatie iets voor hen is, omdat ze op lange termijn de spanning in hun relatie willen houden. ©  VTM

Gaêtan (29) en Cristina (27) willen een trio met een andere vrouw. Gaêtan mag met andere vrouwen experimenteren, maar alleen als Cristina er zelf bij is. 

Gaêtan (29) en Cristina (27) willen een trio met een andere vrouw. Gaêtan mag met andere vrouwen experimenteren, maar alleen als Cristina er zelf bij is. ©  VTM

Bo (25) gaat vier maanden in het buitenland studeren. Samen met Cédric (24) wil ze erachter komen of ze met een open relatie die lange tijd kunnen overbruggen. 

Bo (25) gaat vier maanden in het buitenland studeren. Samen met Cédric (24) wil ze erachter komen of ze met een open relatie die lange tijd kunnen overbruggen. ©  VTM