Huilende Joao Almeida verliest de roze trui in Giro, maar krijgt toch complimenten van Remco Evenepoel: “Chapeau”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Joao Almeida droeg 15 dagen de roze trui en kraakte pas donderdag in de koninginnenrit. Hij staat nu vijfde in het klassement. “Ik ben trots op wat ik heb gerealiseerd”, zegt de kopman van Deceuninck-Quick Step. Remco Evenepoel en Patrick Lefevere hadden lovende woorden voor de jonge Portugees.

Met zijn 22 lentes oversteeg Almeida zichzelf de voorbije 15 dagen in de roze trui. Behalve die roze trui reed hij zichzelf ook in de kijker door een tweede plek, twee derde plaatsen en een vierde stek. “Ik ben trots op wat ik voor elkaar heb gespeeld”, zei hij, “maar aan de andere kant, ik verlies hier de roze trui en dat is wel jammer. Maar goed, mijn tegenstanders zijn gewoon sterker en daar kon ik vandaag niets tegen beginnen. Ik heb er voor gevochten, maar ik zat halfweg de Stelvio op mijn limiet. Dan doe je even verder, maar ik wist dat ik dat tempo niet tot boven zou kunnen rijden. Dus koos ik voor mijn eigen tempo om naar boven te rijden. Uiteindelijk verlies ik niet zo veel tijd, maar toch genoeg om het roze niet meer te dragen. De anderen waren sterker en ik had de benen niet. Ik haalde hun niveau niet.”

Toch had de Portugees ergens wel genoten van de Stelvio-klim. “Ik hou van deze col, dat had ik vooraf al gezegd en herhaal ik nog eens. Het was super zwaar, maar ergens heb ik er van genoten. Mijn familie stond op de top en ook enkele Portugese supporters. Ik heb zelfs even gehuild van emotie daar. Nu is de etappe voorbij, de roze droom ook, maar ik heb er wel voor geknokt.”

Alleen maar lovende reacties

Dat hij ervoor geknokt heeft, zag ook ploegmaat Remco Evenepoel. “Chapeau Joao en de hele Giro-ploeg. Ik neem mijn hoed af voor zoveel moed en doorzettingsvermogen. Kampioenen! Nog veel succes in de volgende dagen”, zei Evenepoel op Twitter.

Ook ploegleider Patrick Lefevere was ondanks het verlies van het roze lovend voor Almeida. “Wat een vechter, wat een team. We verloren de strijd vandaag, maar we komen sterker terug”, liet Lefevere weten op Twitter.

Op de twitterpagina van Deceuninck - Quick-Step regende het complimenten. “Niets dan eindeloos respect en bewondering voor deze jongeman die vijftien dagen de roze trui eer aan deed.”

AANGERADEN
Meest recent