Vraagtekens bij tactiek van Team Sunweb op Stelvio: Hindley wachtte niet op zijn kopman, rangen worden echter gesloten

Wilco Kelderman in de roze trui. ©  AFP

Jai Hindley heeft de koninginnenrit in de Giro gewonnen, maar na afloop was er vooral veel te doen om de tactiek van Sunweb. Zij lieten de Australiër niet wachten op kopman Kelderman die wel nog het roze greep. “Dat was de ploegtactiek”, antwoordde de Australiër. “Wilco draagt het roze, ik ga voor hem knokken tot het eind. Wees daar maar zeker van.” Ook Kelderman sloot mee de rangen.

Bron: BELGA

“Het was een etappe met epische bergen, ik ben dolgelukkig met deze overwinning”, sprak de Australiër. “Dit is echt ongelooflijk. Het was een droom om een rit in een grote ronde te winnen. Dat heb ik nu vast, het is groots en ik hoop dat dit het begin is van een mooie erelijst.”

Hindley volgde op de Stelvio Rohan Dennis en Tao Geoghegan Hart. Toen zijn kopman Kelderman moest lossen, wachtte Hindley niet. “Het was de beslissing van de ploeg om Tao te volgen, in zijn wiel te blijven. Ook na de klim werd dat nog eens herhaald. Uiteindelijk lost Dennis dan op de slotklim en volg ik Tao, want ik wist dat Wilco wellicht wel het roze zou nemen. Ik wist dat Tao tot de streep zou doorrijden om zoveel mogelijk tijd te pakken. De ploeg vertelde mij om te volgen en geen werk te verrichten. Dat deed ik ook, het is niet de manier van koersen waar ik van houd, maar dit wel wielrennen op het allerhoogste niveau, we zijn profs. Tao deed het eerder ook al bij mij en toen vroeg ik hem niet om over te nemen (wat de Brit wel verschillende keren vroeg op de slotklim). Zo gaat het nu eenmaal bij de profs. Op het eind kon ik hem dan kloppen in de sprint.”

Wilco Kelderman in het roze. ©  AFP

Vreemde tactiek

Kon hij de Brit niet lossen op de klim? “Hij is heel sterk en klimt op een enorm niveau. Het was ook niet het plan om solo te gaan. Ik heb het plan gevolgd, kon hem goed volgen en heb de etappe gewonnen en daar ben ik heel blij mee.”

Kelderman draagt nu het roze. Hij telt 12 seconden voorsprong op Hindley en 15 op Hart. Kan Hindley de Giro winnen? “Realistisch gezien is het voor mij moeilijker om te winnen, want mijn ploegmaat staat voor mij en mijn tijdrit is niet zo goed als Wilco.”

Tot slot kreeg hij nog de vraag voorgeschoteld of het de ploeg niet beter uit zou komen als hij de Giro wint en niet Kelderman, die naar Bora-hansgrohe trekt in 2021. “Ja, maar Wilco draagt de roze trui en ik ga voor hem knokken, tot het eind. Ik ga echt alles voor hem doen. Het maakt me niet uit dat hij volgend jaar voor een andere ploeg rijdt. Ik weet welke pech en blessures hij al allemaal heeft meegemaakt. Bovendien heb ik Wilco graag. Dus ik ga zeker en vast voor hem knokken ja.”

Kelderman: “Natuurlijk had ik graag gehad dat Jay had gewacht”

Wilco Kelderman is de nieuwe drager van de roze trui, maar moest daarvoor wel bijzonder diep gaan. “Dit was de zwaarste dag uit mijn leven.” Sunweb legde een hoog tempo op de Stelvio, waardoor Almeida al vroeg moest lossen. Uiteindelijk bleven er nog vier koplopers over: Dennis en Hart voor Ineos Grenadiers, Hindley en Kelderman voor Sunweb. Dennis bepaalde het tempo bergop. Kelderman moest lossen. “We losten Almeida vrij vroeg op de Stelvio en daarna was de wedstrijd helemaal los. Ineos was supersterk met twee renners. Ik kon hen niet bijbenen en moest lossen. Dus het was een wedstrijd tegen mezelf.”

Zijn ploeggenoot Hindley, die wel meekon, wachtte niet op hem. “We hebben gisteren verschillende scenario’s besproken. We wilden Almeida lossen, dat lukte, daarna was Ineos heel sterk. Natuurlijk had ik graag gehad dat Jay had gewacht en me had bijgestaan, maar het team had andere plannen.”

“Ik was meestal op de hoogte van de tijdsverschillen. Ik wist dat het nipt zou worden, maar ik heb nu de trui. Ik ben erg blij. Het was de zwaarste dag uit mijn leven, maar deze trui betekent heel veel voor mij. Om terug te komen op dit niveau. Ik heb zoveel ongeluk gehad de afgelopen jaren met gebroken botten. Het heeft zoveel energie gekost om terug te komen en nu sta ik hier.”

Over de ploegtactiek klonk het nog eens als volgt. “Natuurlijk was het beter geweest indien Jay had gewacht. Dan stond ik beter in het klassement, iets steviger wellicht. Maar anderzijds: nu wint Jay de etappe en staat hij tweede in het klassement, staan we op één en twee dus als je het zo bekijkt is het ook een goede zaak. Voor hem alleszins.”

Heel veel wilde Kelderman er niet over uitweiden. Wie was nu de topfavoriet om het roze te pakken? “Ik denk dat ik over de beste papieren beschik, want in principe ben ik de betere tijdrijder. Het zal nog een felle strijd worden, zaterdag in de bergrit en daarna in de slottijdrit. Of het nu een goede zaak is dat de rit van zaterdag minder lastig is door het wegvallen van enkele beklimmingen? Tja, daar kan ik nu wel blij mee zijn”, eindigde hij. “Het is nu zaak om te herstellen en weer plannen te maken. We zullen wel zien wat er gaat gebeuren.”

(belga)

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt