European Open in Antwerpen weer geen succes voor David Goffin: meteen uitgeschakeld in eerste wedstrijd

David Goffin. Foto: Photo News

Was het de mentale tik na die drie positieve coronatests? Of had het virus zijn fysieke capaciteiten aangetast? Feit is dat David Goffin (ATP 14) na zijn afgang op Roland-Garros ook in Antwerpen stevig door het ijs ging: 3-6, 5-7. Dit keer liet hij zich in twee sets ringeloren door Marcos Giron (ATP 94), een obscure Amerikaan.

Goffins aanloop naar Antwerpen was ver van optimaal verlopen. De 29-jarige Luikenaar had drie positieve coronatest afgelegd, was veertien dagen in quarantaine gebleven, had nauwelijks kunnen trainen en had slechts in allerlaatste instantie de medische toestemming gekregen om aan de European Open deel te nemen. Aan de overkant stond met Marcos Giron een Amerikaanse qualifier, die in de Lotto Arena al drie wedstrijden in de benen had. Dat verschil in ritme (en grinta) toonde zich uitgebreid in de eerste set, die Goffin op pijnlijke wijze met 6-3 uit handen gaf.

Vlam nog steeds uitgedoofd

Set twee toonde enkele momenten van beterschap: een paar subtiele rally’s en, warempel, een bescheiden vuistje. Meer dan flitsen waren het evenwel niet. Giron haalde niet meer zijn niveau uit de eerste set, maar zelfs dan bleef hij volop in de race. Goffin knokte vooral tegen zichzelf, maar strompelde ondanks een overvloed aan unforcerd errors toch nog naar een 5-4 voorsprong. Dat volstond evenwel niet. Goffin verloor drie games op rij en Gorin snelde naar de mooiste zege van zijn loopbaan.

Goffin had zich na zijn uitschakeling in de eerste ronde van Roland-Garros luidop afgevraagd of hij niet beter de stekker uit zijn resterende seizoen zou trekken. “Als ik het vuur niet terugvind”, zo had hij verklaard, “heeft het niet veel zin om verder te ploeteren.” Zijn passage in de Lotto Arena suggereert dat die optie helemaal niet zo vergezocht was. Zijn uitschakeling is ook slecht nieuws voor de European Open, het tornooi dat met hem in gedachten tot stand was gebracht en eerder al zijn twee hoogste reekshoofden had zien afzeggen. De beste Belgische tennisser ooit moest dienen als voornaamste motor, maar net als in zijn vorige deelnames kon Goffin ook dit keer zijn reputatie niet waarmaken.

Door Marc Vermeiren
AANGERADEN