Onthoofding Franse leraar: 56 huiszoekingen, 27 mensen opgepakt na meldingen van online content

Bron © BELGA

Foto: AFP

In Frankrijk zijn 56 “huisbezoeken” uitgevoerd na de moord op een leraar vorige week, en er zijn 27 mensen opgepakt na meldingen van online content, zo heeft de Franse premier Jean Castex vrijdag bekendgemaakt na een defensieraad op het Elysée.

“Er is beslist 123 huisbezoeken te verrichten en 56 daarvan zijn al uitgevoerd”, zei de premier op een korte persbriefing. “Aan de hand van 1.279 meldingen aan het platform Pharos - gespecialiseerde diensten voor het verzamelen van illegale inhoud op het internet - konden 27 mensen opgepakt worden”, zei de eerste minister een week na de onthoofding van een leraar in Conflans-Sainte-Honorine, in de regio Parijs.

Castex kondigde sancties aan tegen mensen “die online persoonlijke berichten posten die iemands leven in gevaar brengen”. De wettekst wordt op 9 december aan de ministerraad voorgelegd. De kwestie van terroristische content zou vrijdag ter sprake komen tijdens een afspraak tussen Castex en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Brussel.

LEES OOK. Moordenaar van Franse leraar stond in contact met Russisch sprekende jihadist in Syrië

Samuel Paty (47), een leraar geschiedenis en aardrijkskunde, werd om het leven gebracht tien dagen nadat hij aan zijn leerlingen karikaturen van de profeet Mohammed had getoond in een les over vrijheid van meningsuiting. Hij werd na de les op het internet onder vuur genomen.

“Het toezicht op de sociale netwerken en de strijd tegen haat online wordt opgevoerd”, beloofde Castex. Hij verzekerde dat Pharos “onverwijld versterkt zal worden in termen van mankracht”. Binnen het parket van Parijs komt een gespecialiseerde groep “om de vervolgingen te centraliseren en de efficiëntie dus te verbeteren”.

LEES MEER. Franse president Emmanuel Macron wijst “lafaards” terecht die onthoofde leraar hebben overgeleverd aan “barbaren”

Door blg
AANGERADEN