OVERZICHT. Brussel verscherpt coronamaatregelen: dit werd beslist

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het bestuur van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft beslist de avondklok uit te breiden. In plaats van tussen 24 en 5 uur zal die gelden van 22 tot 6 uur, is op een vergadering van de provinciale crisiscel beslist.

De provinciale crisiscel zat sinds 12.30 uur bijeen. Al meteen na afloop werd de beslissing over de aanpassing van de avondklok meegedeeld door een aantal burgemeesters die de zitting bijwoonden.

Brussel telt momenteel, samen met Wallonië, het meest aantal besmettingen in verhouding met het aantal inwoners in heel Europa. Wallonië besliste daarom al om de maatregelen te verscherpen. In en rond de hoofdstad wordt er nog strenger opgetreden.

Culturele - en sportactiviteiten geschrapt

Vanaf maandag 24 oktober worden mondmaskers verplicht. Alle culturele - en sportactiviteiten worden geschrapt. Dat betekent dat culturele centra, theaters en cinema’s op slot gaan tot en met 19 november.

Ook musea moeten de deuren sluiten. Sportfaciliteiten worden gesloten, zoals zwembaden, ijsbanen en fitnesscentra. Amateurwedstrijden worden geschrapt, ook voor kinderen onder de 12 jaar. Net als de sportstages voor de leeftijdsgroep.

Schoolexcursies afgelast

Schoolexcursies worden afgelast, net als alle stages voor 12-plussers. Snoep ophalen, van deur tot deur, met Halloween - ook wel bekend als Trick or Treat - wordt verboden.

Alle winkels moeten sluiten om 20 uur. Takeaway kan tot 22 uur. Alleen winkelen wordt opnieuw verplicht. Wedkantoren moeten volledig sluiten.

Slechts 15 mensen kunnen aanwezig zijn op een begrafenis. De afstandsregels van anderhalve meter moeten gerespecteerd worden. Burgerlijk of kerkelijk trouwen kan, in beperkt gezelschap, enkel met de getuigen.

Tot slot wordt telewerk verplicht.

Marc Van Ranst

Viroloog Marc Van Ranst liet eerder op twitter weten dat Brussel wat hem betreft het voorbeeld van Wallonië moest volgen. Ook Vlaanderen zou er volgens hem overigens goed aan doen om “een maand in een lockdown die we geen lockdown gaan noemen” te gaan. Zijn oproep werd duidelijk gehoord.

Door (cdh)
MEER OVER HET CORONAVIRUS