Chilenen naar stembus voor referendum over nieuwe grondwet

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

In Chili zijn zondag de stembussen opengegaan voor een referendum over een nieuwe grondwet. Het land met meer dan 14 miljoen stemgerechtigden moet het nu nog doen met een grondwet uit de tijd van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet, die van 1973 tot 1990 aan de macht was.

De stemming komt een jaar nadat meer dan een miljoen mensen de straat opgingen in de hoofdstad Santiago uit protest tegen een kleine verhoging van de openbaarvervoertarieven. Bij daaropvolgende sociale onrust tegen de sociaaleconomische ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land vielen dertig doden en duizenden gewonden.

Een van de eisen van de betogers was een nieuwe grondwet. Kiezers krijgen zondag de vraag voorgelegd of die er moet komen en zo ja, wie die moet gaan opstellen. Dat kan een groep van parlementariërs en burgers zijn, of een zogenoemde conventie bestaande uit 155 burgers.

President Sebastian Pinera riep zijn landgenoten bij het uitbrengen van zijn stem op massaal te komen stemmen, met democratie, vrede en eenheid in hun achterhoofd. De steenrijke Pinera heeft geen kant gekozen in de referendumcampagne. Zijn conservatieve partij is verdeeld.

Chili is zwaar getroffen door de corona-epidemie. De grens van een half miljoen besmettingen werd zaterdag gepasseerd. Het land heeft bijna 14.000 sterfgevallen gemeld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten