Luchthaven Qatar onderwerpt vrouwen aan inwendig onderzoek nadat pasgeboren baby gevonden wordt in toiletten

 

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De Australische regering heeft een klacht ingediend bij de autoriteiten in Qatar over vermeende vernedering en inwendig onderzoek bij Australische vrouwen op de internationale luchthaven van de hoofdstad Doha. Dertien vrouwen zouden zijn onderzocht nadat een pasgeboren baby gevonden werd in de toiletruimte.

Australische media berichten dat een te vroeg geboren baby was gevonden in een toiletruimte. Vrouwen op het vliegveld, onder wie dertien Australiërs, werden vervolgens aangehouden en gedwongen hun ondergoed uit te doen en een inwendig onderzoek te ondergaan in een ambulance, meldt nieuwssite 7 News. De Australische vrouwen spreken van een “afschuwelijke schending van hun rechten”.

Het onderzoek op 2 oktober moest uitwijzen of ze recent een kind hadden gebaard. De vrouwen werd niet om toestemming gevraagd. Hun was ook niets verteld over de vondst van de baby. Een vlucht naar Sydney vertrok met vier uur vertraging. Om hoeveel vrouwen het in totaal ging is onduidelijk.

Volgens 7 News was de baby overleden, maar bronnen in Qatar konden dat niet bevestigen.

De Australische autoriteiten zeggen dat er snel tekst en uitleg komt. In het islamitische Qatar kunnen forse straffen worden uitgedeeld aan vrouwen die een kind krijgen buiten het huwelijk.

Qatar Airways heeft niet direct gereageerd op verzoeken om commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten