Cultuuragenda. Een stadsfestival en een tentoonstelling van lockdowntekeningen

 © Klaas Vandromme

GENT -

Als u hieronder een selectie krijgt van waar u deze week zoal naartoe kan voor een of andere vorm van cultuurbeleving, dan is dat niet onze verdienste, maar die van de organisatoren, artiesten en vooral cultuurhuizen/zaaluitbaters die de voorbije dagen in de weer waren om hun zaal nog maar eens aan te passen aan de verstrengde maatregelen. De sector werkte al op een heel veilige manier, en wordt nu gedwongen om nog veiliger te werken. Cultuurhuizen draaien sinds vrijdag overuren om artiesten te overhalen om twee tot vier optredens te spelen in plaats van één, ze gingen bij collega’s op zoek naar grotere zalen. Daarvoor krijgen ze van ons een luid applaus en veel respect.Omdat er op het laatste moment nog wijzigingen kunnen optreden raden we dan ook aan de sites van de cultuurhuizen en organisatoren in de gaten te houden. Alvast een selectie

NO(W)WORRIES: zes cultuurhuizen werken samen

Vanaf woensdag 28 oktober tot zondag 8 november

NO(W)WORRIES is een samenwerking tussen CAMPO, KOPERGIETERY, Kunstencentrum Vooruit, NTGent, Opera Ballet Vlaanderen en S.M.A.K.. De organisatoren omschrijven NO(W)WORRIES als een genereus stadsfestival voor een geweldige onzekere toekomst. Het festival is opgezet vanuit het besef dat er steeds minder mogelijk blijkt en wil tonen dat door de krachten te bundelen en buiten de klassieke lijntjes te kleuren, er toch nog plaats moet zijn om met nieuw werk van opwindende makers en projecten iets te doen aan de huidige gemoedstoestand. Er is theater, dans, tentoonstellingen: ofwel in één van de deelnemende cultuurhuizen al nemen bepaalde artiesten ook de publieke ruimte in. Er is ook een nocturne in het S.M.A.K. en Gouvernement neemt voor Nightshift zowat het hele Operagebouw in beslag. Even zag het er naar uit dat dit festival, dat specifiek gegroeid is vanuit de onzekere tijden, zelf onzeker zou worden door de verstrengde maatregelen, maar de zes cultuurhuizen zaten vrijdag samen en zochten naar oplossingen. Vanaf maandag wordt de website geactualiseerd en zullen eventuele wijzigingen en afgelastingen van bepaalde voorstellingen meegedeeld worden. De website wordt permanent bijgewerkt met actuele info.

Handelsbeurs: Nordmann vier keer uitverkocht, wel nog tickets voor Nederlandstalige R&B van IKRAAAN en electronica-jazz van Esinam

Zelfde verhaal bij de Handelsbeurs waar ze hun missie om een podium te bieden aan artiesten die hun verhaal willen overbrengen op een publiek ook en zeker in onzekere tijden willen blijven vervullen. Puzzelen, onderhandelen met artiesten, flexibel zijn. Harder werken voor hetzelfde geld. Omdat het publiek er recht op heeft, en de muzikanten willen spelen.

Neem nu Nordmann: 400 tickets verkocht voor het releaseconcert van hun nieuwste plaat In Velvet, waarvan ze de voorbije zondag in De Zevende Dag twee nummers brachten. 400 tickets voor 2 shows voor 200 mensen, zoals het tot voor vrijdag kon. Nu mogen er maar 100 mensen in de zaal, en dus speelt Nordmann vier concerten: twee keer per avond, twee dagen na elkaar. Maar vier keer uitverkocht dus.

Maandag 26 oktober staan twee dames op het podium in de Handelsbeurs: IKRAAAN wordt bestempeld als de belofte van de Mechelse underground. Ze brengt Nederlandstalige r&b en klinkt ook heel soulful. Met Happy Pill heeft ze een EP uit waarop ze openlijk over haar zielenroerselen zingt. Na beluistering van een aantal van haar nummers op vi.be grepen wij in ons platenrek meteen naar Baduizm van Erykah Badu. Laat dat een compliment zijn. IKRAAAN speelde al voorprogramma’s van Brihang en Zwangere Guy. Nog op maandag concerteert nog een andere vrouwelijke one Woman band: Esinam brengt een mix van electronica en jazz. Tickets: via de site van de Handelsbeurs.

Wie er voor kiest om in deze dagen niet naar een zaal te trekken is er een oplossing. Beide concerten worden via het online platform van Sound of Ghent gelivestreamd. En dat kost maar 5 euro. Klik hier voor reservatie.

Minard: Senne Guns, Warre Borgmans en Katelijne Verbeke

In de Minard mogen ze door de verstrengde maatregelen maar 70 mensen meer in de zaal toelaten. Dat is één vierde van de normale capaciteit. Tot 19 november staan daar 15 voorstellingen gepland waarvoor al 140 tickets verkocht zijn, wat volgens de regels tot vrijdag nog kon. Bovenop de uitverkochte voorstelling K.A.L.M. van Warre Borgmans en Katelijne Verbeke (waarvan ook de latere extra voorstelling van 22 november goed loopt) is het natuurlijk uitkijken naar Opus 3 van Senne Guns. Die Gentenaar kennen we vooral als muzikant. Denk maar aan het wondermooie nummer Goudvis. Met Opus 3 debuteert Senne Guns als cabaretier: en brengt hij een voorstelling over wasmachines, Mozart, grote dromen en kleine verhalen, goed voor een finaleplaats op het prestigieuze Leids Cabaretfestival 2019.

Aan journaliste Inge Schelstraete van De Standaard gaf Senne Guns na de try-out van zijn voorstelling mee hoe bloot hij zich tijdens die voorstelling wel geeft: 'Behoorlijk. Alle verhalen zijn echt gebeurd: over mijn kinderen, de wasmachine, de vrouw die bij ons aanbelde. Nu breng ik ze nog tongue in cheek, maar ik wil ooit op een punt komen waar een kwetsbaarheid en openheid in zit die nu nog verdoken is. Ik geef me dus bloot. Maar het kan vast nog bloter.’

Twee voorstellingen op zaterdag 31 oktober, waarvan. 1 uitverkocht. Voor ticketbeschikbaarheid check website www.minard.be

S.M.A.K toont wat Gentenaars tekenden tijdens lockdown

Vanaf zaterdag 31 oktober

Tijdens de lockdown van het voorjaar was het ook in S.M.A.K. heel stil: iedereen werd gedwongen tot isolement. Maar omdat een museum leeft van zijn publiek, zocht S.M.A.K. naar een manier om in contact te blijven met zijn publiek. En laat tekenen nu een activiteit zijn die vaak in afzondering wordt beoefend. Dus riep S.M.A.K. eind maart zoveel mogelijk mensen uit om tekeningen in te sturen. Iedereen kon deelnemen: jong en oud, van liefhebber tot kunstenaar. Er kwamen zo’n 400 tekeningen ingestuurd. Die toont het S.M.A.K. nu aan het publiek.

Een interview met artistiek directeur Philippe Van Cauteren van het S.M.A.K. over het initiatief kan u hier lezen.

Vier concerten, waaronder The Radar Station in De Centrale

In de Centrale zijn ze dezer dagen echt wel tevreden dat ze een paar weken geleden een bijzondere tribune bouwden: in U-vorm, met materiaal waarin men in de bouwsector stellingen mee optrekt. 50 ‘loges’ van 4. Iedereen goed zicht op het podium en coronaproof. Op vlak van capaciteit hebben ze in de Centrale dan ook niet zoveel hinder door de verstrengde maatregelen. Deze week zijn er vier concerten: Gnawa Fusion op dinsdag 27 oktober, een cine-concert met animatiefilms en tussenkomsten van de kinderen van de wereldmuziekschool van de Centrale op woensdagnamiddag. Op donderdag 29 oktober is er het albumreleaseconcert van The Radar Station, een groep die ontstaan is uit de as van Barefoot and the Shoes en Sun Gods. Ze werden laureaat van de talentenwedstrijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en na 3,5 jaar werken lossen ze nu hun debuutplaat. Het groovecollectief Beezneez sluit op zaterdag 31 oktober de concertweek in de Centrale af. Ticketinfo.

Halloween in he House of Mysteries

Zaterdag 31 oktober, House of Mysteries, Jan Botermanstraat 2, 20u30

Erik Bassier, lid van de muziekband Djurdjevak, die tijdens de Gentse Feesten van 2019 de circusvoorstelling Mefisto, speelt een verlengde versie van zijn act die hij tijdens die voorstelling opvoerde. Goed voor vijftig minuten show van figurentheater met magische inslag.

Daarnaast wordt op Halloween de dood van ontsnappingskunstenaar Houdini herdacht Veel goochelaars , waar ter wereld ook, houden dan een soort seance . Dat doen ze zaterdagavond in the House of Mysteries ook. In de exporuimte zijn er voor die gelegenheid ook nog bizarre mysterieuze voorwerpen te zien. Reserveren kan hier.

Raamconcert bij Sint-Jacobs

Zaterdag 31 oktober, 11 uur

Muzikanten willen een publiek bereiken en blijven ook in deze tijden inventie. Dwarsfluititste Anna Svetlakova en violist Mikhail Bezverkhny, in 1976 winnaar van de eerste prijs tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool en ook bekend van zijn concerten op de trappen van de Sint-Annakerk, spelen een raamconcert vanuit de ramen van woning Bij Sint-Jacobs 3.

Initiatiefneemster en dwarsfluitiste Anna Svetlakova keert de middeleeuwse gewoonte dat muzikanten vanop straat een concert speelden voor iemand in een raam om. Elke week zal er op zaterdag om 11 uur een andere muzikant te gast zijn en vanuit een raam van de woning van Sint Jacobs 3 klassieke of oude muziek spelen.

Samenstelling: An Rosiers, Klaas Vandromme, Steven Hendrix, Rudy Tollenaere

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent