Ophef over tweet van Tampax: “Niet iedereen die menstrueert, is een vrouw”

Bron © Daily Mail

Foto: ss

Tampax ligt onder vuur nadat het enkele weken geleden een tweet de wereld in stuurde waarin ze schreven “niet iedereen die menstrueert, is een vrouw.”

Om transgender personen te steunen tweette Tampax enkele weken geleden: “Feit: niet alle vrouwen menstrueren. Ook een feit: niet iedereen die menstrueert, is een vrouw. Laten we de diversiteit van iedereen die bloedt, vieren.”

Maar enkele feministen zijn het niet eens met het statement van Procter & Gamble, eigenaar van Tampax. “Het is een biologisch feit dat je een baarmoeder moet hebben om te menstrueren. Enkel vrouwen hebben die. Mannen niet. Ik heb geen idee waarom P&G dacht dat het een goede marketingstrategie was om hun enige klantenbasis op deze manier te vervreemden”, schreef feministe Susan Dalgety. Zij stond ook achter J.K. Rowling toen die laatste eerder dit jaar verschillende uitspraken deed over transgender personen.

Oprichtster van de Standing for Women-groep, Kellie-Jay Keen-Minshull, zei: “Het is nogal beangstigend. Als je probeert alle identiteiten op te nemen in womenhood, sluit je uiteindelijk vrouwen uit.” Verschillenden trokken ook de wetenschappelijkheid van het statement in twijfel en wezen daarbij op het feit dat enkel vrouwen een baarmoeder hebben. Daarbij werd ook opgeroepen om het merk te boycotten.

LEES OOK. Fans en acteurs van ‘Harry Potter’ komen in opstand tegen J.K. Rowling, maar schrijfster neemt geen gas terug in controversiële tweets

Maar pro-trans-groepen waren wel lovend over de tweet. “Bedankt aan de mensen achter Tampax. Bedankt voor jullie inclusieve taalgebruik.”

 

 

Door sgg
AANGERADEN