Tele-Onthaal ziet corona-oproepen met 30 procent stijgen

Bron © BELGA

Foto: ID/ Lieven Van Assche

Tele-Onthaal ziet het aantal coronagerelateerde oproepen met 30 procent stijgen. Met de donkere dagen van Allerheiligen en het eindejaar in het vooruitzicht, zullen deze eenzame gevoelens bij velen - kwetsbare doelgroepen in de eerste plaats - nog versterkt worden.” Premier Alexander De Croo benadrukt dat er meer aandacht zal zijn voor kwetsbaren.

Tijdens de eerste golf van Covid-19-besmettingen, afgelopen voorjaar, was 43 procent van de oproepen bij Tele-Onthaal coronagerelateerd. De lockdown maakte mensen psychisch kwetsbaarder, maar ook bezorgd om hun gezondheid, relaties en financiën. Daarnaast waren er ook veel meer oproepen dan anders over eenzaamheid.

Het aantal coronagerelateerde oproepen daalde in de weken en maanden na de lockdown tot ongeveer 15 procent, maar sinds de regels opnieuw zijn aangescherpt, zit het aantal coronagerelateerde oproepen opnieuw in de lift, tot ongeveer 30 procent. De meeste oproepen gaan over gezondheid en eenzaamheid, en komen van alleenstaanden.

Eerste minister Alexander De Croo ging vandaag/maandag virtueel poolshoogte nemen bij de vrijwilligers van Tele-Onthaal en Télé Accueil. “Mensen voelen zich alleen, zijn angstig voor het virus en onzeker over hun toekomst”, aldus De Croo. “Het is belangrijk dat ze met die zorgen ergens terecht kunnen (..) Ik sprak vorige vrijdag over die steunende schouder die we voor elkaar kunnen zijn. De vrijwilligers van Tele-Onthaal doen dat dag na dag, voor duizenden mensen die op zoek zijn naar iemand die naar hen luistert en met wie ze in alle vertrouwen hun zorgen kunnen delen.”

De premier benadrukt dat de regering nu meer aandacht wil hebben voor het mentaal welzijn dan afgelopen voorjaar het geval was. Dat is “één van de belangrijke lessen uit de eerste golf”, klinkt het. “Daarom houden we bij het nemen van maatregelen maximaal rekening met de psychosociale noden van mensen. Zo hebben we om sociaal isolement te vermijden één knuffelcontact behouden.”

“Een krachtig signaal”, zegt Tele-Onthaal daarover. “De voorbije maanden hoorden onze vrijwilligers het eenzaamheidsvirus steeds harder toeslaan aan de andere kant van de telefoon en chat. Met de donkere dagen van Allerheiligen en het eindejaar in het vooruitzicht, zullen deze eenzame gevoelens bij velen - kwetsbare doelgroepen in de eerste plaats - nog versterkt worden.”

Wie nood heeft aan een gesprek kan 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 gratis en anoniem terecht bij één van de honderden vrijwilligers van Tele-Onthaal via het nummer 106. De chat is elke dag bereikbaar van 18 tot 23 uur. Op woensdag en zondag is dat van 15 uur tot 23 uur.

MEER OVER HET CORONAVIRUS