Advocaat wil dat vervolging hoofdverdachte ‘spookgezin’ wordt stopgezet

Bron © BELGA

Foto: Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De strafzaak tegen Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de geruchtmakende Ruinerwoldzaak, moet worden gestaakt. Dat heeft zijn advocaat Robert Snorn maandag gevraagd aan de rechtbank in het Nederlandse Assen. Van D. is door een herseninfarct in 2016 niet in staat zijn strafzaak te volgen, zo klinkt het.

Gerrit Jan van D. zou zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd, door hen tegen hun wil te laten verblijven op een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold. Volgens het Openbaar Ministerie leefden de kinderen in een soort religieuze ban op de boerderij. Justitie verdenkt Van D. ervan dat hij zijn kinderen ook heeft mishandeld.

Zijn advocaat vraagt nu om de vervolging van de hoofdverdachte te staken. Snorn baseert zijn verzoek op bevindingen van deskundigen, die Van D. hebben onderzocht. Het infarct heeft bij de 68-jarige Van D. onder meer geleid tot verlies van zijn spraakvermogen. Ook begrijpt hij maar zeer ten dele wat anderen zeggen. Van D. zou in zijn toestand geen eerlijk proces kunnen krijgen.

De rechtbank wil eerst Van D. zelf zien en zal hem bezoeken in het penitentiair ziekenhuis waar hij verblijft.

LEES OOK. “Kinderen ‘spookgezin’ Ruinerwold zaten niet tegen hun wil vast in boerderij”

AANGERADEN
Meest recent