Geen publiek, dan failliet: de start van de basketbalcompetitie staat zwaar onder druk

Ioann Iarochevitch (r.) van Luik, de club voor wie het failliet dreigt. 

Ioann Iarochevitch (r.) van Luik, de club voor wie het failliet dreigt. ©  BELGA

Basketbalclub Luik is duidelijk: als er zonder publiek wordt gespeeld, vraagt ze het faillissement aan. Ook andere ploegen, zoals Limburg United, Okapi Aalst en Charleroi, willen niet zonder publiek of horeca spelen wegens te verlieslatend. De start van de basketbalcompetitie, voorzien op 6 november, staat onder druk.

Patrick Ceulemans

“Als we zonder publiek en vip-inkomsten spelen, vragen we voor 31 december het faillissement aan. Ik heb de andere profclubs gewaarschuwd dat het zonder ons zal zijn omdat deze situatie ondraaglijk zou zijn voor Luik.” Christophe Muytjens, directeur van de Luikse club, windt er geen doekjes om. Normaal gezien begint de EuroMillions League, de hoogste basketbalklasse, op 6 november zonder publiek en horeca. Hij denkt dat de clubs nog langer dan tot de nu voorziene 19 november achter gesloten deuren zullen moeten spelen. Muytjens: “Net zoals het voetbal zullen we lang zonder volk moeten spelen. Het grote verschil is dat we niet dezelfde tv-rechten hebben.” In het basketbal krijgen de profclubs bijna niets van tv-inkomsten. Ze hangen grotendeels af van sponsors, ticketverkoop, abonnementen, businessseats en vip-inkomsten.

Luik staat niet alleen. Vier van de tien profploegen ziet spelen zonder publiek niet zitten, de hoofdreden is het financiële verlies. Zo is Charleroi, een van de grotere Waalse ploegen, tegen, net als Okapi Aalst en Limburg United.

Limburg United en Okapi Aalst zullen hun eerste twee thuiswedstrijden verplaatsen naar een latere datum. “Bij een profbasketbalwedstrijd hoort publiek. Als we dat niet hebben, zie ik niet in waarom een ploeg als Limburg United zou bestaan, los van de jeugdwerking”, zegt voorzitter Maarten Bostyn aan TVL.

Zo staat de start van de EuroMillions League op de helling. En er duiken nog meer problemen op. Zo speelt Brussels in een zaal van de stad Brussel, terwijl daar de sporthallen dicht moeten.

Muytjens pleit voor een annulering van de competitie zolang er niet met publiek en horeca kan worden gespeeld. Ook Bostyn pleit voor uitstel en vraagt de competitie te verlengen. Voor de internationale basketbalbond FIBA moeten de competities ten laatste half juni 2021 beëindigd zijn, zodat ze niet in het vaarwater komen van de Olympische Spelen in Tokio.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten