Liveblog Coronavirus

LIVE Coronavirus. Volg hier alles over het coronavirus in België en de wereld 

 © Het Nieuwsblad

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

Redactie
 • Ziekteverzuim in bedrijven deze zomer een derde hoger dan vorig jaar

  Het kort ziekteverzuim lag in de maanden juli en augustus ongeveer een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE) maandag op basis van cijfers van HR-dienstenbedrijf Acerta.

  Met kort ziekteverzuim wordt een afwezigheid op de werkvloer bedoeld die minder lang dan 30 dagen duurt. Over het algemeen volgde het ziekteverzuim de voorbije twee jaar het patroon van de coronagolven. Bij een stijging van het aantal coronabesmettingen, kwam ook een stijging in ziekteverzuim kijken. Vooral de omikrongolf heeft een sterke impact gehad op het ziekteverzuim, omdat die coronavariant besmettelijker en minder ziekmakend was dan andere varianten. 
  Tijdens de zomerperiode is het ziekteverzuim zo ook gestegen. In juli tekende men een toename van 27 procent op, in augustus zelfs van 38 procent. "Dit is een belangrijke stijging", stelt professor Godderis. "Zeker in een periode waar er normaal gezien weinig of geen verzuim is." 
  In de tweede helft van oktober wordt een nieuwe coronapiek verwacht bovenop de traditionele piek in infectieziekten zoals griep en verkoudheden, die gewoonlijk al voor meer kortverzuim zorgen. "We verwachten die periode dus ook grotere stijgingen in het aantal afwezigheden op het werk. De grootte van de toename hangt onder meer af van de vaccinatiegraad. Vaccineren blijft dus nog steeds belangrijk."
 • Lockdown opgeheven in Chinese stad Chengu

  In de Chinese metropool Chengdu, in het zuidwesten van het land, wordt vanaf maandag de coronalockdown geleidelijk aan opgeheven. De inwoners van de stad zitten al meer dan twee weken opgesloten in hun huizen en ook scholen en bedrijven hielden de deuren toe.
  De hoofdstad van de provincie Sichuan is met ongeveer 21 miljoen inwoners de grootste van het land die een lockdown te verduren kreeg sinds de economische hoofdstad Shanghai in de periode van april tot juni op slot ging. "Dankzij de inspanningen van iedereen is de uitbraak in Chengdu effectief onder controle gebracht", verklaarde de burgemeester van de stad zondag.
  China voert een strikt gezondheidsbeleid tegen Covid-19 en de lokale besturen staan onder grote druk om een nieuwe golf van besmettingen te voorkomen vóór het congres van de Communistische Partij dat half oktober doorgaat. In Chengdu werd maandag geen enkel nieuw positief geval gemeld. Wat heel China betreft, rapporteerde het ministerie van Gezondheid maandag 807 nieuwe gevallen over de afgelopen 24 uur.
 • 65-plussers die covid gehad hebben, lopen meer risico op alzheimer

  Oudere mensen die covid hebben gehad, ontwikkelen het jaar nadien bijna dubbel zo vaak alzheimer dan ouderen die niet besmet zijn geweest. Dat blijkt uit een studie van de medische gegevens van meer dan 6 miljoen Amerikaanse patiënten van 65 jaar of ouder. Lees hier meer.
 • BREAKING

  Reproductiegetal stijgt weer boven 1, coronapandemie wint weer aan kracht

  Net als eerder deze week stijgen de besmettingen met het coronavirus licht, en is het aantal ziekenhuisopnames dan weer iets gedaald. Maar vooral: het reproductiegetal ligt hoger dan 1, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
  Tussen 6 en 12 september testten dagelijks gemiddeld 1.664 mensen positief, dat is een stijging met 8 procent op weekbasis. Het reproductiegetal, dat berekend wordt op basis van het aantal vastgestelde gevallen, is ook toenemen en ligt nu boven 1 (1,053). Als de Rt-waarde hoger is dan 1, dan wint de coronapandemie aan kracht. In de periode van 6 tot 12 september is het aantal uitgevoerde testen licht blijven stijgen, met een gemiddelde van 8.749 testen per dag. De positiviteitsratio voor België voor dezelfde periode blijft stabiel (20,1 procent).  Van 9 tot en met 15 september werden elke dag gemiddeld 55,6 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met acht procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Er liggen momenteel nog 707 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat is een daling met 4 procent ten opzichte van een week eerder. Van hen liggen nog 56 patiënten op de afdeling intensieve zorg (+2%).  Tussen 6 en 12 september overleden elke dag gemiddeld 6,4 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Dat is een stijging met 15 procent ten opzichte van de week daarvoor, al wil dat met zulke lage cijfers niet veel zeggen.

 • Solidariteitsfonds livemuzieksector lanceert nieuwe steunronde

  LIVE2020, het solidariteitsfonds voor en door de Belgische livemuzieksector, heeft 200.000 euro steun vrijgemaakt om binnenlands touren te ondersteunen. "Touren en investeren in nieuwe projecten wordt steeds moeilijker voor artiesten", klinkt het donderdag in een persbericht. "Met deze nieuwe oproep wil LIVE2020 tegemoet komen aan deze prangende financieringsbehoefte, binnenlandse tours financieel ondersteunen, mensen aan het werk zetten en bands in de best mogelijke omstandigheden laten spelen."

  Het coronavirus zorgde destijds voor inkomensverlies omdat concerten maandenlang wegvielen, en andere inkomsten uit pakweg auteursrechten en fysieke verkoop terugvielen. De optredens draaien intussen weer op volle toeren, maar nu zijn er andere uitdagingen die wegen op de ticketverkoop, aldus het steunfonds, zoals pakweg de energiecrisis. Bovendien heeft publiek nog niet volledig de weg naar de concertzaal teruggevonden, klinkt het.

  De steun is gericht op bands en muzikanten die hun sporen reeds verdiend hebben op de podia, media-aandacht genieten en een management- of boekingskantoor hebben. Zij kunnen de steun aanvragen voor een concertreeks van minstens vijf reeds bevestigde concerten tussen 1 september 2022 en eind juni 2023, zo meldt de organisatie donderdag. LIVE2020 betaalt 75 procent van de kosten terug tot een maximum van 3.000 euro. Het gaat bijvoorbeeld om personeelskosten voor licht- en geluidstechniekers of een tourmanager, of om de huur van transportmiddelen en brandstof. Aanvragen kunnen tot 17 oktober ingestuurd worden waarna een onafhankelijke jury de dossiers beoordeeld.

  LIVE2020 biedt intussen al zowat twee jaar steun aan de sector. In juni meldde de organisatie dat iets meer dan 1 miljoen euro ingezameld was via giften en inzamelacties. Er waren reeds vier steunrondes voor een totaal van zowat 707.000 euro, alsook een vijfde ronde van 20.000 euro voor psychologische hulp.
 • Eerste cruiseschip meert aan in Melbourne na lange lockdown

  Voor het eerst in bijna drie jaar heeft een cruiseschip aangemeerd in de Australische metropool Melbourne. De Coral Princess voer donderdagochtend lokale tijd de haven van Melbourne binnen, nadat de cruisesector sinds 2020 volledig was stilgevallen door de coronapandemie. Het luxeschip had 2.500 passagiers aan boord. Ze werden in Melbourne verwelkomd met sambadansers en champagne. De krant The Age sprak van een "mijlpaal" voor de stad richting het normale leven van voor corona. Het schip kwam uit Sydney en is op weg naar Zuid-Australië.

  Australië had op het coronavirus gereageerd met uiterst strenge maatregelen. Melbourne kende een van de langste lockdowns ter wereld. De inwoners werden in totaal 262 dagen onderworpen aan strikte uitgaansbeperkingen.
 • Topman WHO: "Einde van de pandemie is in zicht"

  "We hebben ons nooit in een betere positie bevonden om de coronapandemie een halt toe te roepen." Dat heeft WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag meegedeeld. "Maar we zijn er nog niet", waarschuwde hij meteen. Afgelopen week werd het laagste aantal Covid-overlijdens geregistreerd sinds het begin van de pandemie in 2020.
  Het coronavirus verliest wereldwijd al een aantal weken terrein. Zo nam het aantal vastgestelde besmettingen vorige week met een kwart af tot 3,1 miljoen. Vorige week bezweken iets minder dan 11.000 mensen aan de gevolgen van een corona-infectie, een daling met een vijfde.
  De omikronvariant is nog steeds verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de nieuwe infecties.
  Sinds het begin van de coronapandemie bezweken wereldwijd circa 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van een besmetting. Zowat 610 miljoen mensen raakten besmet met het virus.
 • Pfizer-vaccin tegen omikron-subvarianten ingezet tijdens boostercampagne

  Ons land zal bij de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus ook gebruikmaken van het vaccin van Pfizer tegen de Wuhan-variant en de omikron-subvarianten BA.4 en BA.5. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdag beslist.

  Afgelopen maandag zette het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het licht op groen voor het gebruik van datzelfde vaccin. Eerder was dat al het geval met de vaccins van Pfizer en Moderna tegen de BA.1-omikronsubvariant.

  Dat laatste vaccin wordt nu al ingezet in de nieuwe vaccinatiecampagne. De Interministeriële Conferentie besliste woensdag de levering van het vaccin tegen de subvarianten BA.4 en BA.5 te aanvaarden, net zoals de meeste andere Europese landen trouwens. Ze zullen bij de toekomstige leveringen over enkele weken ingezet kunnen worden samen met de reeds geleverde 1.748.160 aangepaste Pfizer-vaccins en de 403.800 aangepaste Moderna-vaccins.
  De mensen die zich in de zomer al lieten boosteren met een origineel vaccin, zoals een deel van de bewoners van de woonzorgcentra, 80-plussers en zorgprofessionals, komen met een minimuminterval van 3 maanden opnieuw in aanmerking voor een volgende booster, deze keer met een aangepast vaccin.
 • Platform roept op tot onafhankelijke evaluatie van Belgische respons op coronacrisis

  Met #EvaluatieNu roept een consortium van experten, academici, medici en verschillende anderen om de Belgische respons op de coronacrisis onafhankelijk te evalueren. Onder hen UGent-professor Carl Devos, kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij denktank Itinera. "Niet als afrekening of waardeoordeel over individuele betrokkenen, maar om lessen te trekken en bij te sturen, en zo beter gewapend de toekomst tegemoet te treden", zo zeggen de initiatiefnemers.

  Gedeeltelijke evaluaties vonden wel al plaats, maar een allesomvattend beeld van de respons op de pandemie ontbreekt. "Na twee en een half jaar Covid-19 dringt een globale onafhankelijke evaluatie zich echter op." Volgens de initiatiefnemers focusten de eerdere beoordelingen te hard op de eerste fase van de crisis en waren ze te politiek gefragmenteerd, klinkt het.

  Had men meer kunnen doen om ouderen en zwakkeren te beschermen, zowel van ziekte als van isolement? Is het voorzorgsprincipe goed toegepast - wat het virus betreft maar ook inzake nevenschade van maatregelen zonder precedent? En vooral: is er voldoende nagedacht over het uiteindelijke doel dat we voor onze samenleving willen nastreven? Dat zijn enkele vragen die het platform stelt. Het platform verwijst ook naar onze buurlanden Nederland en Duitsland, maar ook naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden, die een dergelijke beoogde evaluatie wel hebben gelanceerd. "Een evaluatie is niet iets om te vrezen, maar om naar uit te kijken", aldus #EvaluatieNu.
 • Belg pendelt weer evenveel met de wagen als voor corona

  Bijna zes op de tien werknemers (57%) gebruiken een wagen om zich naar het werk te verplaatsen. Dat is evenveel als voor de coronacrisis, toen mensen moesten thuiswerken. De helft van de werknemers werkt wel vaker van thuis, waardoor ze minder vaak de baan op moeten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team.

  Het onderzoek peilde naar de impact van de coronacrisis op verplaatsingen naar het werk, stress op de baan en hoe het woon-werktraject te verbeteren voor werknemers  Bijna de helft van de bevraagde werknemers (44%) gebruikt de eigen wagen voor het woon-werkverkeer, 12% beschikt voor deze verplaatsing over een bedrijfswagen. Naast de auto zijn de (elektrische) fiets of step (19%), het openbaar vervoer (13%) en te voet (7%) de populairste manieren om zich naar de werkplek te begeven. Een betere verbinding tussen thuis en werkplek, een hogere bijdrage van werkgevers voor groene wagens of minder overvol openbaar vervoer zouden werknemers kunnen motiveren om een meer duurzame keuze te maken voor hun woon-werkverkeer.

  Veel werknemers zijn dagelijks langer dan een uur onderweg naar en van het werk. "Uit ons onderzoek blijkt dat hoe langer werknemers onderweg zijn, hoe minder werkplezier, motivatie en engagement ze hebben. Hoewel het woon-werktraject voor sommigen niet altijd ideaal is, brengt het ook een aantal voordelen met zich mee, zoals het loskoppelen van werk en privé", zegt Wim Van der Linden, woordvoerder bij Tempo-Team.
 • WHO: "17 miljoen mensen in Europa getroffen door symptomen van long covid"

  In de eerste twee jaar van de pandemie zijn naar schatting minstens 17 miljoen mensen getroffen door symptomen van long covid. Dat blijkt uit een analyse in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor de modelberekening evalueerde de Universiteit van Washington gevallen in 53 Europese landen. Het criterium was een symptoomduur van minstens drie maanden in 2020 en/of 2021.

  Uit de studie blijkt dat de kans op long covid twee keer zo groot is bij vrouwen als bij mannen. Bovendien neemt het risico op long covid dramatisch toe na een ernstige coronabesmetting met ziekenhuisopname. Volgens het model zou een op de drie getroffen vrouwen en een op de vijf mannen na zo'n ernstig verloop longcovidsymptomen krijgen.

  "Hoewel we nog veel niet weten over long covid", zei de Belg Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa, tijdens een bijeenkomst van de WHO in Tel Aviv, "maken deze gegevens duidelijk dat we dringend nood hebben aan meer analyse, meer investeringen, meer steun en meer solidariteit met de getroffenen." Miljoenen mensen leden aan slopende symptomen na een coronabesmetting, zei hij. "Ze mogen niet in stilte blijven lijden. Regeringen en gezondheidspartners moeten samenwerken om oplossingen die gebaseerd zijn op onderzoek en bewijs te vinden."

  Wereldwijd zijn in de eerste twee jaar van de pandemie zo'n 145 miljoen mensen getroffen door symptomen van long covid.
 • Levensverwachting weer hoger na daling door coronapandemie

  In 2021 is de levensverwachting in het Vlaams Gewest weer gestegen tot ongeveer op het niveau van 2019, nadat in 2020 voor het eerst in twintig jaar een duidelijke daling van de levensverwachting vastgesteld werd door het hoge aantal overlijdens ten gevolge van de coronapandemie. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

  Vorig jaar bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in het Vlaamse Gewest voor de hele wettelijke bevolking 82,7 jaar. Bij mannen gaat het om 80,4 jaar, bij vrouwen om 85 jaar.

  In de periode 2000-2019 is de levensverwachting bij de geboorte trendmatig toegenomen: van 78,5 jaar in 2000 naar 82,7 jaar in 2019 voor de totale bevolking. Die stijging ligt hoger bij mannen (+5,1 jaar) dan bij vrouwen (+3,3 jaar). Binnen de Europese Unie neemt België inzake de levensverwachting een plaats in bij de middenmoot.
 • Coronacijfers blijven hangen op stabiel niveau

  De coronacijfers blijven hangen op een vrij stabiel niveau. Dat blijkt dinsdag uit de meest recente epidemiologische update van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal besmettingen met SARS-CoV-2 is wel licht gestegen.

  Tussen 3 en 9 september geraakten dagelijks gemiddeld 1.605 mensen besmet met het coronavirus, een stijging met 8 procent in vergelijking met de periode van 7 dagen daarvoor. Van 6 tot 12 september werden elke dag gemiddeld 57,3 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 2 procent op weekbasis. Tussen 3 en 9 september bezweken dagelijks gemiddeld 4,9 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat is een daling met 15 procent.

  Er liggen momenteel nog 709 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen, of 10 procent minder in vergelijking met de 786 patiënten op maandag 5 september. Het aantal coronapatiënten dat intensieve verzorging nodig heeft, steeg op weekbasis van 62 naar 68. Het reproductiegetal ligt met 0,970 nog altijd onder de 1. Als de Rt-waarde hoger is dan 1, dan wint de coronapandemie aan kracht.
 • Levenslang voor Duitser die pompbediende doodschiet na ruzie over mondmasker

  Een man die vorig jaar een medewerker van een pompstation in Duitsland doodschoot na onenigheid over het dragen van een mondkapje, is dinsdag veroordeeld tot levenslang. De 20-jarige pompbediende weigerde hem bier te verkopen omdat hij geen mondmasker droeg.

  De verdediging had gepleit voor doodslag, maar de rechter veroordeelde de man voor moord en verboden wapenbezit. De 50-jarige Duitser voelde de coronamaatregelen die de overheid oplegde als een inbreuk op zijn rechten, zei de aanklager. 

  De dader, die niet eerder met de politie in aanraking was geweest, kwam op 18 september vorig jaar het tankstation in Idar-Oberstein binnen om bier te kopen. Toen de pompbediende dat weigerde ging hij weg, maar hij kwam later terug met een mondmasker, dat hij echter afdeed toen hij wilde afrekenen. Tijdens de woordenwisseling die ontstond schoot hij zijn slachtoffer neer.
 • Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen neemt toe

  Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 60 toegenomen. De ziekenhuizen behandelen nu 477 patiënten met het coronavirus, zo valt op te maken uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
  Het zijn de meeste coronapatiënten sinds begin september. Van hen liggen er 448 op de verpleegafdelingen en 29 op de intensive care. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal met 62, op de ic daalde het aantal iets, met 2.
  De toename is groter dan te zien was in de afgelopen weken. Vaker was een afname te zien. De laatste keer dat het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen aanzienlijk toenam was op 18 juli, toen steeg dit met 102. In totaal lagen die dag 1.107 patiënten met het virus in de ziekenhuizen.
  Het LCPS maakt in de registratie geen onderscheid tussen mensen die wegens hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere klachten hebben en toevallig het virus blijken te dragen.
 • Herfstvaccinatie is gestart

  De herfstvaccinatiecampagne tegen het coronavirus is maandag van start gegaan in het hele land. De komende weken zullen weer duizenden prikken worden gezet om de bescherming tegen het coronavirus een boost te geven. De vaccinatie is niet verplicht.
  In Vlaanderen zijn een tachtigtal vaccinatiecentra klaar om de nodige herfstboosters te zetten. Dat gebeurt met vaccins van Pfizer en Moderna die zijn aangepast aan de omikronvariant van het coronavirus. 
  Bij de start van de campagne zijn er voor Vlaanderen 1,3 miljoen aangepaste vaccins beschikbaar. De volgende weken komen er nog nieuwe leveringen. Er zijn intussen ruim 1,6 miljoen mensen uitgenodigd. Deze week zijn er bijna 340.000 bevestigde prikken met het aangepaste vaccin. 
 • Nieuw-Zeeland schrapt belangrijkste coronamaatregelen

  Nieuw-Zeeland schrapt vanaf dinsdag alle belangrijke coronamaatregelen in het land, meldt The New Zealand Herald. Onder meer het dragen van mondkapjes is vanaf middernacht (lokale tijd) niet langer verplicht. Alleen in bejaardentehuizen en in de gezondheidszorg moeten mensen nog wel een mondmasker dragen.

  De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, noemde het besluit maandag "een mijlpaal". Ze zei dat de beslissing is genomen op basis van gezondheidsadviezen. Daarbij is het lage aantal ziektegevallen en ziekenhuisopnames op het moment meegewogen. Ook is het vaccinatieniveau in het land hoog en zijn antivirale geneesmiddelen inmiddels beter beschikbaar, zei ze.

  In juli heropende Nieuw-Zeeland zijn grenzen weer volledig. Daardoor konden bijvoorbeeld cruiseschepen en plezierjachten weer aanmeren in het land. De met enkele maanden versnelde heropening was mede ingegeven door een dringende behoefte aan arbeidskrachten en druk vanuit de zieltogende toerismebranche. Nieuw-Zeeland had in maart 2020 zijn grenzen gesloten vanwege de coronapandemie. Het land kende lang een zeer streng coronabeleid.
 • Herfstvaccinatiecampagne gaat van start

  De herfstvaccinatiecampagne tegen het coronavirus start vandaag in het hele land. De komende weken zullen weer duizenden prikken worden gezet om de bescherming tegen het coronavirus een boost te geven. De vaccinatie is niet verplicht.

  In Vlaanderen zijn een tachtigtal vaccinatiecentra klaar om de nodige herfstboosters te zetten. Dat gebeurt met vaccins van Pfizer en Moderna die zijn aangepast aan de omikronvariant van het coronavirus.  Bij de start van de campagne zijn er voor Vlaanderen 1,3 miljoen aangepaste vaccins beschikbaar. De volgende weken komen er nog nieuwe leveringen. Er zijn intussen ruim 1,6 miljoen mensen uitgenodigd. Deze week zijn er bijna 340.000 bevestigde prikken met het aangepaste vaccin. 

  De nieuwe inenting is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen voor mensen met een verzwakte immuniteit, diegenen met wie zij samenwonen, 65-plussers en zorgverstrekkers. De prioritaire groepen worden als eerste uitgenodigd. Ook de rest van de volwassen bevolking zal een uitnodiging ontvangen. Want het is de bedoeling dat iedereen die dat wil, tegen eind oktober de kans heeft gehad om een herfstbooster te krijgen. "Het doel van de herfstvaccinatie is de bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19 te versterken voor er zich een volgende opstoot aan besmettingen voordoet", staat op de website laatjevaccineren.be van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
  Net zoals bij de huisarts of in het ziekenhuis, is het ook in het vaccinatiecentrum nog altijd verplicht om een mondmasker te dragen, zegt Lien Thoelen, woordvoerster van het agentschap.

  Alles samen gaat het om ongeveer 4,5 miljoen burgers die de kans krijgen voor begin november gevaccineerd te worden. Er kunnen tot 800.000 prikken per week worden toegediend in Vlaanderen. Eind oktober wordt geëvalueerd of we kunnen overgaan naar een capaciteit van 400.000 prikken per week, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).
 • Relschopper op coronamars opgepakt op Brussels Airport

  Op de luchthaven Brussels Airport is donderdag een man opgepakt die verdacht wordt van geweld tegen de politie en gewapende weerspannigheid tijdens de woelige coronabetoging van 21 november van vorig jaar in Brussel. Dat meldt het Brusselse parket. De man werd na verhoor vrijgelaten maar werd wel meteen gedagvaard voor de correctionele rechtbank.

  De manifestatie 'Samen voor Vrijheid' tegen de invoering van de coronapas trok op 21 november zowat 35.000 deelnemers. Het grootste deel van hen betoogde in alle rust, maar in de marge van de optocht kwam het tot zware rellen. De politie moest geregeld het waterkanon en traangas inzetten, nadat betogers met vuurwerk of andere projectielen hadden gegooid naar de politie. Daarnaast werden hier en daar containers, vuilbakken en paletten in brand gestoken. Bij die betoging raakten 3 agenten gewond en werden er 44 relschoppers opgepakt. 

  Na de rellen werd er bij de Brusselse politie een taskforce opgericht die alle beelden van de betoging en rellen moest analyseren om de verschillende verdachten op te sporen. Politie en parket verspreidden ook verschillende opsporingsberichten met beelden van een aantal relschoppers. Eén van die mensen, die meermaals met objecten in de richting van de agenten zou hebben gegooid, werd donderdag uiteindelijk aangetroffen op de luchthaven Brussels Airport en opgepakt. Inspecteurs van de taskforce van de Brusselse politie gingen hem daar ophalen en namen hem mee voor verhoor. Na dat verhoor werd hij door het parket meteen gedagvaard en vervolgens vrijgelaten. De man was reeds gekend bij de politie voor drugsfeiten en bedreigingen.
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten