Douane ontmantelt illegale sigarettenfabriek in Brussel

Bron © BELGA

Archief Foto: Tom Palmaers

Brussel / Sint-Jans-Molenbeek -

De douane heeft dinsdag een illegale sigarettenfabriek ontmanteld in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Dat meldt de federale overheidsdienst Financiën. Er werden 170.760 sigaretten van het merk Marlboro en 11,5 ton versneden tabak in beslag genomen. Voorlopig werd nog niemand gearresteerd.

De site betrof een volledige productielijn en een verpakkingslijn. Er waren ook tabaksprecursoren zoals sigarettenpapier en -filters, lege verpakkingen en zilverpapier voor de aanmaak van sigaretten voorradig. De in beslag genomen sigaretten en tabak vertegenwoordigen 2,2 miljoen euro aan ontdoken accijnzen en btw.

De operatie kwam er door een samenwerking met de Poolse douane, Europol en het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF) die kadert binnen een specifiek actieplan van het Europees samenwerkingsprogramma “Empact - prioriteit accijnzen”, waaraan 24 EU-lidstaten deelnemen.

In België werden er dit jaar al drie illegale productiesites van sigaretten en vier illegale productiesites van waterpijptabak ontmanteld. Er werden ook zes opslagplaatsen en een versnijdingssite van tabak ontdekt.

AANGERADEN