Drugslijn naar België en andere Europese landen opgerold

Bron © BELGA

Foto: Belga

Met de arrestatie van dertien verdachten in Polen en Spanje is een internationaal netwerk voor drugshandel opgerold dat onder meer België tot zijn afzetgebied rekende. Dat meldt Europol. Sinds 2011 heeft de bende 15 ton marihuana gesmokkeld met een waarde van 88 miljoen euro, stelt Europol.

De Poolse criminelen hadden volgens de autoriteiten banden met voetbalhooligans uit Krakau. Het criminele netwerk kocht, smokkelde en verkocht grote hoeveelheden drugs, voornamelijk hasj, marihuana en cocaïne. De drugs werden verstopt in verborgen ruimtes in voertuigen en doorgevoerd vanuit Spanje naar landen als België, Duitsland, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens recente acties zijn veel drugs in beslag genomen, waaronder vier cannabisplantages met circa 3.000 planten, 3,4 ton cannabis, 1,4 ton hasj en 280 kilo marihuana. Ook zijn wapens en gestolen auto’s gevonden en is beslag gelegd op een geldbedrag van 3 miljoen euro.

Het onderzoek liep al drie jaar, en bij verschillende acties tussen mei vorig jaar en vorige maand werd de bende opgerold. Sinds het begin van het onderzoek werden in totaal 68 verdachten opgepakt. Bij de laatste actie in september werden dus dertien arrestaties verricht, onder wie vermoedelijke leiders.

AANGERADEN