Charlie Hebdo zet spotprent over Erdogan op cover

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft een spotprent over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover gezet van het nummer dat woensdag verschijnt. Dat kondigt het tijdscrift dinsdagavond zelf aan op Twitter.

De prent toont Erdogan die in zijn zetel zit met een blikje in de hand, terwijl hij met zijn andere hand het lange gewaad van een gesluierde vrouw opheft. Het achterwerk van de vrouw is zo te zien, waarop Erdogan “Oeh! De profeet! “ zegt. Boven de prent staat “Erdogan, privé is hij heel plezant”.

De voorbije dagen kwam het tot enkele harde confrontaties tussen Erdogan en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron, na de onthoofding van de Franse geschiedenisleraar die enkele Charlie Hebdo-cartoons van Mohammed aan zijn klas had laten zien. De uitspraken van Macron daarover vielen in Ankara in verkeerde aarde, en dinsdag riep Erdogan op tot een boycot van Franse producten omdat Macron de islam vijandig gezind zou zijn.

In zijn reacties had Macron verschillende keren de vrijheid van meningsuiting verdedigd en de vrijheid om cartoons te publiceren.

Begin september had Charlie Hebdo zijn Mohammed-cartoons, die in delen van de moslimwereld controversieel zijn, opnieuw gepubliceerd.

Charlie Hebdo was in 2015 doelwit van een bloedige aanslag door moslimextremisten waardoor twaalf mensen om het leven kwamen.

AANGERADEN
Meest recent