OVERZICHT. Verschillende steden laten maatregelen vervroegd ingaan

Vilvoorde / Aarschot / Mechelen / Sint-Truiden / Houthalen-Helchteren / Tienen / Diest / Leuven / Leopoldsburg -

“Het liefst zou ik dit samen met heel Vlaanderen willen doen, maar als burgemeester kan ik vanavond geen concert met tweehonderd mensen laten doorgaan.” Zo zegt burgemeester van Aarschot en gewezen Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Ze voert de nieuwe coronamaatregelen, die normaal pas vrijdagavond om 18 uur gelden, woensdagavond al in. Verschillende burgemeester volgen haar voorbeeld. Een overzicht.

VLAAMS-BRABANT

“Ik vraag namens de stad Aarschot om de inwerkingtreding van de maatregelen te vervroegen naar woensdag 18 uur. Liefst doen we dat in heel Vlaanderen samen. Maar als het moet, gaan we alleen. Het virus gaat te snel.” Dat schreef Gwendolyn Rutten dinsdagavond na de persconferentie van de Vlaamse regering op Twitter.

Vandaag liet ze aan de redactie van De Standaard weten dat ze zelf nog heeft geprobeerd om Vlaanderen over te halen en contact heeft gehad met de provinciegouverneur, maar zonder succes. Rutten voert de nieuwe verstrengingen, zoals het sluiten van zwembaden en cultuurcentra, vanavond al in. “Ik kan als burgemeester het zwembad, ons cultuurcentrum en de geplande evenementen annuleren. Daarbij wil ik wel aandringen dat als men beslist iets te sluiten, dat dan financieel gecompenseerd moet worden voor die sectoren.”

Ook SP.A-burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte laat weten dat de verstrengingen vervroegd ingaan in zijn gemeente. “Het is belangrijk om nu eenduidige maatregelen te hebben. Anders verliezen we veel tijd. Nu de fitnesscentra in Brussel al gesloten zijn, komen mensen fitnessen in Vilvoorde of andere randgemeenten. We zijn dus verplicht om de verstrengingen versneld in te voeren. Elke burger moet nu inzien dat in je kot blijven nog altijd de beste optie is. Als men nu geen beslissingen neemt, zal het virus beslissen.”

En ook Tienen voegt zich bij het lijstje van gemeenten die de maatregelen vervroegd invoeren. Daar gaan ze van kracht vanaf donderdagochtend 8.00 uur invoeren, in plaats van vrijdagavond zoals de Vlaamse regering bepaalde. “Alle voorbereidingen worden getroffen om sneller te kunnen schakelen”, zegt Katrien Partyka (CD&V), burgemeester van Tienen. “Alle verenigingen worden op de hoogte gebracht, het zwembad gaat dicht, de voorstellingen van het cultureel centrum worden afgelast”, zegt Partyka. “De politie kijkt toe op de handhaving.”

Het stadsbestuur van Diest is van plan om de maatregelen woensdag al vanaf 18.00 uur te laten ingaan. Er wordt om 13.30 uur nog een crisiscel gehouden. “We trachten de maatregelen vanavond te laten ingaan, maar er is dus straks pas uitsluitsel”, zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).

Ook Leuven zal de verstrengde maatregelen die de Vlaamse regering heeft opgelegd, vervroegd invoeren, en wel om 24 uur vannacht. “Het is evident om maatregelen sneller in te voeren, elke dag telt. De cijfers zijn slecht, in het hele land. We moeten nu handelen”, zegt Mohamed Ridouani (SP.A), burgemeester van Leuven. De burgemeester is vooral bezorgd over het feit dat het luik onderwijs in de maatregelen ontbreekt. “De experts zijn duidelijk: gedeeltelijk afstandsonderwijs vanaf het derde middelbaar zou helpen om de curve af te buigen én om de scholen open te houden die nu zwaar onder druk komen.”

LIMBURG

“De besmettingscijfers zijn in heel Limburg aan het stijgen”, zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A) van Houthalen-Helchteren. “In het belang van de volksgezondheid zullen we de maatregelen dan ook vandaag al laten ingaan, vanaf 12 uur vanmiddag. Mijn burgemeestersbesluit daarvoor is klaar.”

“Onze stad is in het voorjaar zwaar getroffen door het coronavirus”, klinkt het in een persbericht van het Sint-Truiden van burgemeester Veerle Heeren (CD&V). “Wij weten hoe belangrijk het is dat er snel en kordaat gehandeld moet worden. Alle bijkomende maatregelen die de Vlaamse Regering heeft beslist, zullen in Sint-Truiden vanaf vandaag 18 uur ingaan. Hiermee versnellen we de acties en helpen we dokters, verpleegkundigen en het ziekenhuis in onze stad om elke patiënt met de beste zorg te omringen.”

De gemeente Leopoldsburg heeft ook besloten om de nieuwe Vlaamse maatregelen al vanaf woensdagnacht in te voeren. Waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann (CD&V): “Het moment is duidelijk gekomen om verregaande maatregelen te nemen om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan.” Woensdagnacht zullen alle gemeentebouwen in de vrijetijdssector daarom hun deuren sluiten. Onder meer het cultuurcentrum, het zwembad aan de Merel en de sporthal gaan dicht.

In Lanaken voert burgemeester Marino Keulen (Open VLD) de verstrengde maatregelen vanaf donderdag in. Het lokaal dienstencentrum zal de deuren sluiten, enkel de pedicure blijft open. Ook de ontmoetingscentra gaan dicht. “Alleen georganiseerde activiteiten voor min 12-jarigen kunnen er deze herfstvakantie nog plaatsvinden”, zegt Keulen.

Kortessem besliste om de maatregelen op woensdag vanaf 16 uur meteen al te laten ingaan. In Oudsbergen is dat vanaf woensdag 18 uur.

ANTWERPEN

Woensdagochtend voegde ook Mechelen, opmerkelijk want de stad van Vlaams vice-premier Bart Somers (Open VLD), zich bij de voorlopers. Waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD): “In onze stad zullen de maatregelen vanaf middernacht vandaag van kracht zijn. Op die manier willen we het virus nog sneller de pas afsnijden.”

“Ik heb alle begrip dat de Vlaamse Regering tijd nodig heeft om deze maatregelen over Vlaanderen uit te rollen. Op het terrein voel ik echter aan dat de Mechelaars klaar zijn voor deze strengere maatregelen, dat heeft me er ook toe bewogen om mijn verantwoordelijkheid te nemen en een burgemeestersbesluit uit te vaardigen.”

In Antwerpen hebben verschillende concert- en theaterzalen op eigen houtje beslist om woensdag al de deuren te sluiten voor publiek, hoewel de Vlaamse coronamaatregelen dat pas vanaf vrijdag opleggen. De Arenbergschouwburg sluit al zeker tot 6 december, Toneelhuis annuleert alle voorstellingen in de Bourla en Waagnatie tot minstens 19 november. In zaal Trix zijn de workshops en concerten van de komende dagen afgelast en ook kunstencentrum Monty annuleert de theatervoorstellingen van woensdag en donderdag.

Turnhout maakt ook meteen werk van de verstrenging. Burgemeester Paul Van Miert (N-VA): “Het is te gek om te wachten als je meteen iets kunt doen. Het zwembad bijvoorbeeld is per direct gesloten. Uiteindelijk is dat maar een telefoontje, het papierwerk volgt achteraf wel. We gaan ook onmiddellijk het lijstje van geplande evenementen af, om die af te gelasten. Het wordt een hectische dag.”

Andere Antwerpse gemeenten volgen dat voorbeeld en verstrengen ook al vanaf vandaag: Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kalmthout, Kasterlee, Mortsel, Olen, Vorselaar en Zandhoven.

In Kapellen laat burgemeester Dirk Van Mechelen (Open VLD) weten dat hij de verstrengde maatregelen morgen wil laten ingaan. Ook Wuustwezel volgt dat voorbeeld.

OOST-VLAANDEREN

Gent liet vervolgens weten ook niet meer te wachten tot vrijdag. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) wil de strengere coronamaatregelen donderdagochtend al van kracht laten gaan. “Er is geen tijd te verliezen”, zegt De Clercq. “De cijfers stijgen pijlsnel.”

Door kma, syd, sgg
MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent