Virologen vragen om afstandsonderwijs voor middelbaar na herfstvakantie, minister Weyts “sluit niks uit”

Bron © VRT NWS

Foto: Photo News

Een langere herfstvakantie, kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts afgelopen zondag aan. Die beslissing kwam er door een rapport van experten. Maar wat met deeltijds afstandsonderwijs na die herfstvakantie, een andere aanbeveling van die experten. “Ik sluit niks uit”, zei Weyts.

Zondag kreeg Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een rapport onder ogen van 12 experten, waaronder Erika Vlieghe, Marc Van Ranst, Pierre Van Damme en Geert Molenberghs. In dat rapport concludeerden de experten dat ook in het onderwijs een “stijgende en versnellende evolutie (van het aantal besmettingen, nvdr) onhoudbaar was, zelfs al is de school niet de motor van de epidemie.” Dat schrijft VRT NWS die het rapport konden inkijken. De besmettingscurve bij de leerkrachten gaat pijlsnel omhoog, waardoor er veel uitval is. En ook de besmettingen bij de leerlingen zijn niet goed. Vanaf 6 oktober begonnen de besmettingen gevoelig te stijgen. En op 18 oktober werd er zelfs een stijging van 75 procent vastgesteld in vergelijking met de twee weken ervoor.

Er moest dus ingegrepen worden. Weyts verlengde al de herfstvakantie. Maar daarnaast pleiten de experten er ook voor om het onderwijs te laten opstarten “in een vorm die strikt is aangepast aan de epidemiologische situatie”. Daarmee wordt de oorspronkelijke code oranje bedoeld. De leerlingen uit de tweede en derde graad middelbaar zouden dan maar de helft van de tijd aanwezig moeten zijn op school. Voor de rest wordt er overgeschakeld naar afstandsonderwijs.

Niemand dwingen

“Dat kan vandaag ook al. We geven het vertrouwen aan de scholen. Ze kunnen vandaag al schakelen naar afstandsonderwijs als ze dat willen. Maar de vraag is of we hen daar toe moeten verplichten. We willen hen in de eerste plaats de keuze laten”, zei Weyts woensdag in de Ochtend bij Radio 1. “Je moet weten dat bij afstandsonderwijs niet iedereen bereikt wordt. De meest kwetsbare dreigen de dupe te worden. Contactonderwijs blijft het beste onderwijs, daarom dwingen we de scholen niet.”

Is dat ook het plan na de herfstvakantie? “Ik sluit niks uit. Maar we mogen daar niet zo lichtzinnig over gaan. De scholen zijn niet de motor, maar het slachtoffer. De regels zijn nergens zo streng als op de scholen. Leerlingen dragen van ’s morgens tot ’s avonds een mondmasker. Het is veiliger binnen de schoolmuren dan erbuiten. Zo kunnen we het recht op leren garanderen.”

Woensdagavond zit Weyts ook samen met de sociale onderwijspartners. Daar zal er onder andere beslist worden wat er zal gebeuren met het deeltijdonderwijs en het volwassenonderwijs bijvoorbeeld. “Daar zullen we de eerst volgende weken naar sluitingsmaatregelen gaan. In het volwassenonderwijs bijvoorbeeld zijn de risico’s groter, dus moeten we strenger zijn. Dat zal geen moeilijke discussie worden.”

Communicerende vaten

Infectiologe Erika Vlieghe benadrukte woensdag in De Ochtend nog hoe belangrijk het is om kort op de bal te spelen. “Zo’n verlengde vakantie kan helpen om wat zuurstof uit de brand te halen, maar we moeten er op letten dat we de brand daarna niet onmiddellijk opnieuw aansteken. Het is belangrijk dat het onderwijs na die pauze opnieuw kan herstarten, maar wel op een manier dat we het kunnen volhouden tot aan de volgende break, de kerstvakantie”, zei ze. Kort op de bal spelen is daarom cruciaal. Maar ook de harmonisering tussen de regels op school en in de rest van de samenleving is volgens haar ook belangrijk. “Communicerende vaten”, zei Vlieghe.

Door sgg
MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent