Turkije kondigt “juridische en diplomatieke maatregelen” aan na spotprent van Erdogan in Charlie Hebdo

 ©  AFP

Bron: BELGA

Turkije gaat juridische en diplomatieke maatregelen nemen nadat het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo een spotprent van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover gezet heeft van het nummer dat woensdag verschenen is.

“Er zullen juridische en diplomatieke acties komen tegen de karikatuur”, zo klonk het in een persbericht van de communicatiediensten van Erdogan, dat in het Frans werd opgesteld. Het parket van Ankara kondigde even later aan een onderzoek te openen naar de directie van Charlie Hebdo.

De prent, die dinsdagavond online gezet werd, toont Erdogan die in zijn zetel zit met een blikje in de hand, terwijl hij met zijn andere hand het lange gewaad van een gesluierde vrouw opheft. Het achterwerk van de vrouw is zo te zien, waarop Erdogan “Oeh! De profeet!” zegt. Boven de prent staat “Erdogan, privé is hij heel plezant”.

De voorbije dagen kwam het tot enkele harde confrontaties tussen Erdogan en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron, na de onthoofding van de Franse geschiedenisleraar die enkele Charlie Hebdo-cartoons van Mohammed aan zijn klas had laten zien. De uitspraken van Macron daarover vielen in Ankara in verkeerde aarde, en dinsdag riep Erdogan op tot een boycot van Franse producten omdat Macron de islam vijandig gezind zou zijn.

Bondgenoten

De aanwezigheid van Turkije bij de NAVO moet in vraag gesteld worden vanwege zijn agressief gedrag tegenover lidstaten. Dat meent de voormalige Franse president François Hollande.

“Wat doen Frankrijk en Turkije in hetzelfde bondgenootschap”, vroeg de voorganger van Emmanuel Macron zich af op Radio France Info. Hij herinnerde eraan dat beide landen bondgenoten zijn door hun aanwezigheid in de organisatie.

“Het gaat om een agressief beleid van Turkije tegenover bondgenoten. Het land moedigt gewapende conflicten aan de poorten van Europa”, aldus Hollande.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten