Duitsland kondigt ‘lockdown light’ af: horeca gaat dicht, scholen blijven open

Bron © AP, BBC

Foto: REUTERS

Duitsland zal maandag 2 november een lockdown light invoeren. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten woensdag na overleg beslist. De horeca gaat op slot maar de scholen blijven open. Ook de Franse regering zit woensdag samen en zal verstrengingen aankondigen.

De bedoeling is door contactbeperkingen het stijgend aantal besmettingen in Duitsland onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat de mensen kerst bij de familie kunnen vieren, zo klinkt het. Zo mogen gezinnen elkaar enkel nog treffen als ze met maximum tien zijn en het niet meer dan twee huishoudens betreft. Restaurants, bars, clubs, discotheken en cafés gaan dicht. Thuislevering of afhaal is nog toegelaten.

Individueel sporten

Theater, opera, concerthallen, bioscopen en dergelijke moeten de deuren sluiten, net als fitnessstudio’s en zwembaden. Amateursportwedstrijden mogen niet meer doorgaan, ook de trainingen zijn afgelast. Individueel sporten, zoals gaan joggen, mag men wel nog doen.

Profsportwedstrijden mogen wel doorgaan, echter zonder publiek. Supermarkten blijven open, maar de voorschriften om te winkelen worden strenger. Scholen en kinderopvang blijven open. Ook kappers mogen voortwerken. De nieuwe maatregelen gelden al zeker tot eind november.

Deze “zware” en “voor heel het land geldende maatregelen” moeten contacten zoveel mogelijk beperken en zo de snelle verspreiding van het virus indijken, zei Merkel bij de officiële voorstelling ervan. De situatie is inmiddels op een punt gekomen dat bij 75 procent van de infecties niet meer is geweten vanwaar ze komen. Men kan zo niet meer zeggen dat welbepaalde sectoren niet tot de uitbreiding van de pandemie bijdragen.

De federale regering en de bondstaten zullen twee weken na de inwerkingtreding van de nieuwe waaier maatregelen de uitwerking ervan evalueren.

Deafgelopen 24 uur registreerde Duitsland 14.964 nieuwe coronagevallen, een triest dagrecord. Dat doet het totaal aantal besmettingen in het land oplopen tot 449.275. Er stierven volgens het Robert Koch Institute al 10.098 mensen aan het virus.

Door lla
MEER OVER HET CORONAVIRUS
Meest recent