120 jaar cel voor Amerikaanse seksgoeroe Raniere wegens kinderhandel

Bron © BELGA

Keith Raniere. Foto: rr / Starz / YouTube

De omstreden Amerikaanse seks- en zelfhulpgoeroe Keith Raniere is veroordeeld tot 120 jaar cel voor onder meer kinderhandel en betrokkenheid bij dwangarbeid. Een rechter in Brooklyn (New York) legde hem ook een boete op van 1,75 miljoen dollar (ongeveer 1,5 miljoen euro).

Raniere (60) is oprichter van de ‘zelfhulporganisatie’ NXIVM. Binnen die organisatie bestond sinds 2015 ook een geheime vrouwenclub, waar Raniere volgens voormalige leden aan de touwtjes trok. Hij domineerde de vrouwen als een sekteleider. Onder hen was een 15-jarige. De vrouwen waren als slaven gedwongen seks met hem te hebben en kregen een verplicht dieet. Ze werden gebrandmerkt met zijn initialen, melden Amerikaanse media.

LEES OOK. Dochter Dynasty-actrice zat jaren in gruwelijke sekte en kreeg initialen van leider op zich gebrand

Raniere wist meerdere bekende vrouwen aan zich te binden, zoals actrice Allison Mack en de vermogende Clare Bronfman. Die was vorige maand al tot ruim zes jaar cel veroordeeld voor haar betrokkenheid.

Volgens Raniere en zijn advocaten is hij volstrekt onschuldig.

LEES OOK. Na 20 jaar eindelijk voor de rechter: de zelfhulp-goeroe die zijn volgelingen verkrachtte, opsloot, uithongerde en brandmerkte (+)

AANGERADEN