President Macron kondigt lockdown aan maar “economie mag niet stilvallen”

Frankrijk gaat opnieuw een lockdown invoeren. Dat heeft president Emmanuel Macron woensdagavond aangekondigd op een persconferentie. Net zoals ons land, heeft Frankrijk te maken met een bijzonder ernstige tweede golf van het coronavirus. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigde eerder op de dag een lockdown af.

Vanaf vrijdag 30 oktober gaan in Frankrijk een reeks strenge maatregelen in die veel weg hebben van een nieuwe lockdown. Crèches, kinderdagverblijven en scholen blijven open maar moeten strenge hygiënemaatregelen naleven. De Franse burgers mogen gaan werken, de bedrijven blijven open, maar telewerken wordt opnieuw de regel. Opmerkelijk: in de Franse rusthuizen zijn er nog steeds bezoekers toegelaten. Bijeenkomsten met personen die geen deel uitmaken van het gezin, worden verboden. Alle restaurants en cafés gaan dicht.

Beperkt verkeer

En ook de bewegingsvrijheid van de Fransen wordt sterk aan banden gelegd. Wie zijn woning wil verlaten, zal daarvoor opnieuw een getuigschrift moeten voorleggen. Dat was al het geval bij de eerste lockdown in maart. Burgers mogen zich enkel nog verplaatsen als het gaat om medische of professionele redenen, het verlenen van hulp aan personen in nood, om boodschappen te doen of om een frisse neus te halen.

Ook wie Frankrijk wil binnenkomen, zal verplicht een sneltest moeten ondergaan. De lockdown zal minstens vier weken, tot 1 december, van kracht zijn.

LEES OOK. Duitsland kondigt ‘lockdown light’ af: horeca gaat dicht, scholen blijven open

“De maatregelen die we afkondigen, ontnemen ons heel wat plezier”, zegt de Franse president. “Maar het is mijn taak om alle Fransen te beschermen want de tweede golf is nog dodelijker dan de eerste. Als we niets doen, dan sterven er de komende maanden nog 500.000 mensen aan het virus.” De president wil vooral de ouderen beschermen. “Meer dan de helft van de overledenen zijn ouder dan 58 jaar. Hen gaan we beschermen.” Hetzelfde met de allerjongsten. “Als het virus oudere mensen treft, treft het ook de allerkleinsten.” Ook Fransen met onderliggende aandoeningen of ziekten worden beschermd. “En vergeet niet de mensen die voor ons zorgen. Dokters, artsen, verpleegkundigen, zorgpersoneel,...als je de maatregelen niet voor jezelf wil naleven, doe het dan voor hen.”

Economie

De president heeft ook oog voor de economie en voor de bevoorrading van ziekenhuizen. “We moeten ook onze economie beschermen, dat spreekt voor zich. Die mag niet stilvallen door het wereldwijde virus. De bedrijven kunnen open blijven maar onder zeer strikte (hygiënische) voorwaarden.” En Macron stelt de Fransen ook gerust: de ziekenhuizen hebben nog voldoende voorraden. “Mondmaskers, handschoenen, beschermende kledij, beademingsmachines,...ook het aantal bedden op intensieve zorgen zal in het hele land fors uitgebreid worden.”

In Frankrijk testen de afgelopen 24 uur 36.437 mensen positief op het coronavirus. In totaal werden al meer dan 1,2 miljoenen Fransen besmet met Covid-19. 35.541 mensen overleefden een besmetting met het virus niet.

Door lla
MEER OVER HET CORONAVIRUS