Philadelphia vraagt hulp Nationale Garde om rust te herstellen

Bron © BELGA

Foto: AP

De Amerikaanse stad Philadelphia (Pennsylvania) zet meer politie in en heeft de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om de rust te herstellen. Er barstten onlusten uit nadat de politie een zwarte man had doodgeschoten. Het slachtoffer, Walter Wallace (27), was gewapend met een mes en negeerde een bevel van de politie om het mes te laten vallen.

Hoewel de demonstraties na de dood van Wallace maandag vreedzaam begonnen, werden ze naderhand gewelddadiger en vonder er ook plunderingen en vernielingen plaats. Volgens de autoriteiten is er aanzienlijke schade toegebracht aan een aantal bedrijven en zijn 91 personen aangehouden. Ook raakten verschillende mensen gewond, waaronder agenten.

“Voor vandaag en vanavond anticiperen we op de kans op verdere ordeverstoringen en daarom nemen we extra stappen om de orde te waarborgen”, zei Danielle Outlaw, de politiechef van Philadelphia. Een medewerker van Democratische burgemeester Jim Kenney liet daarna weten dat Kenney de Nationale Garde heeft gevraagd zo nodig te helpen de rust te herstellen. “Vandalisme en plunderingen zijn geen acceptabele vorm van het uitoefenen van het recht op vrije meningsuiting”, aldus Kenney

In een video van het schietincident dat tot de onregeldheden leidde, is te zien hoe Wallace met een mes twee agenten benadert, die hun vuurwapens trekken nadat zij hem hebben gewaarschuwd. Wallace leed aan een bipolaire stoornis, hetgeen volgens de advocaat van de familie bij hen bekend was. Nadat de agenten hun pistolen hebben getrokken deinsden ze achteruit. Even later in de video klinken er schoten en zakt Wallace ineen.

De hoofdinspecteur van de politie zei dat de agenten waren afgekomen op een melding van een man die schreeuwde en gewapend was met een mes. Beide agenten vuurden zowat zeven kogels af. Verdere details wilde de hoofdinspecteur niet prijsgeven zolang het onderzoek naar het incident nog loopt.

“Mentale gezondheidscrisis mag niet uitlopen in de dood”

Buitensporig politiegeweld en institutioneel racisme zijn opnieuw onderwerp van verhit debat in de Verenigde Staten sinds de gewelddadige dood van George Floyd eind mei. Behalve dat er door het hele land massale protesten plaatsvonden, kregen de onderwerpen ook een prominente plek op de agenda in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen.

“Onze harten zijn gebroken voor de familie van Walter Wallace junior, en voor iedereen die lijdt onder het emotionele gewicht van weer een verloren zwart leven in Amerika”, zeiden de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris in een verklaring. “We kunnen niet accepteren dat een mentale gezondheidscrisis in dit land uitloopt in de dood.”

Tegelijk roepen ze ook op een einde te maken aan het geweld in Philadelphia. “Geen enkele hoeveelheid woede over de zeer reële onrechtvaardigheden in onze maatschappij kan een reden zijn voor geweld. Het aanvallen van politieagenten en het vernielen van kleine bedrijven, die al worstelen met een pandemie, buigt de morele boog van het universum niet dichter naar gerechtigheid. Het doet onze medeburgers pijn. Plundering is geen protest, het is een misdaad. Het trekt de aandacht weg van de echte tragedie: een leven dat te vroeg werd beëindigd.”

De campagne van president Trump heeft dinsdagavond plaatselijke tijd nog geen verklaring vrijgegeven over de dood van Wallace en de daaropvolgende protesten.

Philadelphia vraagt hulp Nationale Garde om rust te herstellen
Eigenaars in hun geplunderde winkel. Foto: REUTERS
Door cevt
AANGERADEN