Vlaamse overheid schakelt influencers in om jongeren te overtuigen hun mondmasker te dragen

Flo Windey. Foto: Piet Stellamans

De Vlaamse overheid schakelt influencers in om jongeren het belang van de coronamaatregelen in te peperen. Uit een bevraging bij leerkrachten blijkt dat vooral jongeren in het beroeps-, kunst- en buitengewoon secundair onderwijs de afspraken niet naleven.

Teacher Tapp Vlaanderen, de app van Arteveldehogeschool die elke dag polst naar wat leeft in het onderwijs, stelde begin deze week aan 1.951 leerkrachten de vraag in welke mate leerlingen de coronamaatregelen volgen. Algemeen genomen zegt zeven procent van de leraars dat een groot deel van de leerlingen de afspraken aan zijn laars lapt. In het bso, kso en buitengewoon secundair onderwijs loopt dat op tot een op de vijf.

“Sommige leerlingen maken er een sport van om wat uit te dagen, maar het gaat over een minderheid”, zegt Sam Heyerick, directeur van het VTI in Deinze. “Zij geloven niet dat er een probleem is. Ik probeer ze met een kwinkslag duidelijk te maken waarom de mondmaskers belangrijk zijn. Het is toch een kleine strijd die je moet voeren.”

Het probleem is volgens verschillende directeurs groter buiten de schoolmuren. De mondmaskers en het samenscholingsverbod zijn na 16 uur soms ver zoek. “Er is een probleem bij sommige jongeren die niet zo doordrongen zijn van het belang van mondmaskers en de afstandsregels”, zegt de woordvoerder van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). “Die het wel braaf dragen op school, maar daarbuiten minder.”

#Coronderwijs

Onderwijs Vlaanderen is daarom gisteren gestart met een nieuwe campagne. Daarin benadrukken ze dat scholieren goed bezig zijn en dat het vooral de bedoeling is om ze verder aan te moedigen. Onder de hashtags #gemaskerdescholieren en #coronderwijs zullen verschillende sociale-mediagoeroes hun invloed gebruiken om jongeren te overtuigen van het belang van de coronamaatregelen. Flo Windey, vooral bekend van haar YouTube-reeks Flowjob voor Studio Brussel en sinds kort ook het gezicht van Club Flo Doc bij VTM2, beet gisteren de spits af. Op Instagram gooide ze infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) de vragen voor de voeten die honderden volgers haar hadden bezorgd. Genre: “Hoelang gaat dat spelleke hier nog duren?”

“De virologen zitten in Terzake of De afspraak, maar dat zijn geen programma’s waar scholieren naar kijken”, zegt Flo. “Zij halen hun info vooral van het internet. Daar zitten ook influencers die complottheorieën verkondigen over het coronavirus. Voor mij zijn de maatregelen vanzelfsprekend, maar het is belangrijk dat we die af en toe nog eens opfrissen en blijven motiveren. Op de duur worden jongeren mondmaskermoe, net zoals je schoolmoe kan worden.”

Door Jens Vancaeneghem
AANGERADEN
Meest recent