Twee mesaanvallen in Frankrijk: drie dodelijke slachtoffers in Nice, dader gedood in Avignon

Bij een mesaanval in het Franse Nice zijn donderdagmorgen drie doden en meerdere gewonden gevallen. Burgemeester Christian Estrosi spreekt van een terreurdaad. Eén verdachte werd al opgepakt. Ook in Avignon probeerde een man enkele politieagenten aan te vallen. Hij werd doodgeschoten. En in het Franse consulaat in Saudi-Arabië was ook sprake van een mesaanval.

De mesaanval vond plaats rond 9 uur in de Zuid-Franse kuststad Nice. Er vielen drie doden en verscheidene gewonden. De dodelijke slachtoffers zouden twee vrouwen en een man zijn. Eén van de vrouwen werd in de basiliek teruggevonden. Haar keel was overgesneden. Daarnaast is ook de bewaker van de basiliek, een man van rond de 45, ter plekke gestorven. Een ander slachtoffer, een vrouw van de rond de 40, kon vluchten naar een bar aan de overkant, maar bezweek aan haar verwondingen. Dat schrijven verschillende Franse media.

Volgens de politie zou er ook al één verdachte opgepakt zijn. Die raakte gewond tijdens zijn arrestatie en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens een kort persmoment zei burgemeester Estrosi: “De dader bleef ‘Allah Akhbar’ herhalen terwijl hij verzorgd werd.”

Lampedusa

De veronderstelde dader van de aanslag is een 21-jarige Tunesiër die via het Italiaanse Lampedusa in Europa is aangekomen, zo verluidt donderdag uit bronnen dichtbij het onderzoek. Het zou gaan om Brahim Aoussaoui die eind september in Lampedusa is gearriveerd. Daar hebben de Italiaanse autoriteiten hem onder quarantaine gezet. Later moest hij het Italiaans grondgebied verlaten en kwam hij weer vrij. De man vertoefde sinds oktober in Frankrijk.

Ook het Italiaanse persbureau Ansa berichtte op gezag van veiligheidsdiensten dat de man met andere migranten via Lampedusa de Europese Unie is binnengereisd en op het eiland geregistreerd is geweest.

“Nice, zoals Frankrijk, en misschien wel meer dan andere plaatsen, betaalt een veel te hoge prijs door opnieuw slachtoffer te zijn van islamofascisme. Genoeg is genoeg: het is nu tijd voor Frankrijk om zichzelf vrij te pleiten van de vredeswetten en definitief het islamofascisme van ons grondgebied te vernietigen”, klinkt het bij Estrosi. “Alle kerken en gebedshuizen moeten bewaakt of gesloten worden.”

(Lees verder onder de tweet)

De autoriteiten vragen mensen om weg te blijven uit het centrum van Nice, omdat er gezocht wordt naar mogelijke explosieven.

Het Franse antiterreurparket heeft het onderzoek rond de mesaanval in Nice naar zich toegetrokken. Er wordt een onderzoek geopend naar moord en poging tot moord. Over de motieven van de dader is nog niets bekend.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft op Twitter aangekondigd dat er een “crisisvergadering” komt. Het Franse parlement hield al een minuut stilte voor de slachtoffers, daarna werd de nationale vergadering geschorst.

Turkije heeft al laten weten dat ze de “woeste” aanval op Nice “sterk” veroordelen.

Dreigingsniveau

Na de terreuraanslag is Frankrijk naar het hoogste bedreigingsniveau gegaan. Dat heeft premier Jean Castex donderdag bekendgemaakt.

Het dreiginsniveau in gans Frankrijk is donderdag opgetrokken naar het hoogste peil: “urgence attentat” of de noodtoestand als gevolg van een aanslag. Er komt onder meer extra bewaking aan kerken en gebedshuizen. Premier Castex roept inwoners ook op om extra waakzaam te zijn. Frankrijk kent drie dreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.

(Lees verder onder de foto)

Twee mesaanvallen in Frankrijk: drie dodelijke slachtoffers in Nice, dader gedood in Avignon
Foto: AFP

Ook in Avignon en Saudi-Arabië

In de Franse stad Avignon heeft een man gewapend met een mes voorbijgangers bedreigd. Hij zou ook geprobeerd hebben agenten aan te vallen en “Allahu Akbar” geroepen hebben. De politie opende het vuur, de verdachte is overleden.

De aanval in Avignon vond plaats amper twee uur na de aanslag in de Zuid-Franse stad Nice, waarbij al zeker drie personen om het leven kwamen. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen de twee zaken.

Ook in Saudi-Arabië was er sprake van een mesaanval. Dat in het Franse consulaat. Een bewaker raakte daarbij gewond. De dader werd gearresteerd.

Niet de eerste keer

Het is al het tweede gewelddadige incident met dodelijke afloop op korte tijd in Frankrijk. Twee weken geleden werd er in Parijs een man op straat onthoofd door een 18-jarige man van Tsjetsjeense origine. Het slachtoffer was een 47-jarige leraar genaamd Samuel Paty. Hij gaf geschiedenis en had in een les over vrije meningsuiting karikaturen van de profeet Mohammed getoond. De dader gebruikte een keukenmes, en zou op het moment van de moord ‘Allah Akbar’ hebben geroepen.

En het is ook niet de eerste keer dat er in Nice zo’n aanslag plaatsvindt. Vier jaar geleden reed een moslimterrorist met een vrachtwagen in op een menigte die er de nationale feestdag aan het vieren was. Er vielen toen 86 dodelijke slachtoffers.

Twee mesaanvallen in Frankrijk: drie dodelijke slachtoffers in Nice, dader gedood in Avignon
Foto: AFP
Door sgg,nba
AANGERADEN
Meest recent