Woonzorgcentra trekken aan alarmbel: “Nieuwe lockdown is de enige oplossing”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Er zal niets anders opzitten dan de resetknop in te drukken en naar een lockdown te gaan. Frankrijk heeft ons dat al enige dagen geleden voorgedaan. Hier zal het wellicht nog even duren, eer men - gedwongen door de situatie - niet anders kan. Dat zegt Peter Marquebreuck, gedelegeerd bestuurder van Vlozo, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, een koepelvereniging voor ouderenvoorzieningen.

De cijfers van het aantal bevestigde coronabesmettingen, zowel bij de bewoners van de woonzorgcentra als bij het personeel lopen dag na dag op.

Er zijn al meer dan 3.000 personeelsleden van de woonzorgcentra uitgevallen door ziekte, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder en woordvoerder van Zorgnet-Icuro. Het aantal coronabesmettingen is op een week tijd verdubbeld, en het aantal bevestigde besmette bewoners in de woonzorgcentra is met 25 procent toegenomen op één dag. Ook in de woonzorgcentra is het met andere worden vandaag alle hens aan dek. “Het bijspringen van personeelsleden uit de ziekenhuizen en de thuiszorg, zoals dat nog in de eerste golf gebeurde in maart en april, is er nu niet meer bij”, heet het.

“We zien ook het aantal sterfgevallen in de woonzorgcentra met de dag toenemen’, voegt Peter Marquebreuck daaraan toe. “Waren dat een week geleden nog 2 tot 7, dan zitten we nu aan cijfers van 13, 19 of zelfs 32 na het weekend.”

MEER OVER HET CORONAVIRUS